latinica  ћирилица
28/09/2014 |  20:33 | Autor: RTRS

Banjaluka: Počeo Međunarodni festival pozorišta za djecu

U Dječijem pozorištu Republike Srpske večeras je svečano otvoren 13. Međunarodni festival pozorišta za djecu.
Počeo Međunarodni festival pozorišta za djecu - Foto: RTRS
Počeo Međunarodni festival pozorišta za djecuFoto: RTRS

Poslije svečanog otvaranja, na sceni nastupa magija teatra za djecu koja u sebi nosi one najiskrenije note umjetnosti, jer je namijenjena čistoj dječijoj sreći, obrazovanju i njegovanju kulturnih navika.

Klasična mađarska epska priča, sa novom adaptacijom "Matej, dječak sa guskama" u režiji Atile Fige Lutkarskog pozorišta iz Budimpešte na programu je prve festivalske večeri. Najmlađi zaljubljenici u teatar imaće priliku da uživaju u avanturama mladog heroja i njegove guske.

Moć stvaralaštva za djecu u Banjaluci će vladati do 2. oktobra, a glumicu iz 11 teatra pokazaće svoj talenat. 

Kao dobar domaćin Dječije pozorište RS za svoje goste izvešće komad "Guliver u zemlji Liliputanaca" kako bi se kolege iz svijeta pozorišta upoznali sa radom domaćeg ansambla.

Na značaj festivala ukazala je i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović koja je u pratećem katalogu festivala napisala da Dječije pozorište RS uvijek iznova uspijeva utkati nove boje najdragocjenijem univerzalnom jeziku - mašti.

- Po trinaesti put u Banjaluci ćemo zajedno uploviti u svijet bajki iz svih krajeva svijeta. Dječije pozorište RS sa mnogo razloga za ponos ove godine otvara vrata teatrima iz Srbije, Mađarske, Italije, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i BiH - navela je Cvijanovićeva.

Direktor Dječijeg pozorište RS Predrag Bjelošević izrazio je ponos što će Festival i banjalučku Kuću od snova, za pet dana posjetiti nekoliko hiljada dječaka i djevojčica koji maštaju o budućnosti i svojoj svijetloj ulozi u svijetu u kome žive.

Drugog dana festivala, 29. septembra,  na sceni će se u dva termina 9 i 11 časova predstaviti Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom "Ledeno srce" u režiji Todora Valova. Riječ je o životnoj priči siromašnog ćumurdžije Petra Munka, koji prodaje svoju dušu đavolu. To je saga o usponu i padu čovjeka, parabola o iskušenju, grijehu i pokajanju.

Druga predstava je "Alisa u zemlji čuda" Lutkarskog pozorišta iz Niša, kao i "Dobro jutro, gospođo Smrti" Stivalaćo pozorišta iz Venecije.

Neobičnu predstavu "Stop", bez riječi, u pratnji klasične muzike koja se izvodi lančano u trajanju od tri do pet minuta posjetioci će imati priliku da pogledaju u ponedjeljak u 12 časova u maloj sali Dječijeg pozorišta. Režiju za ovaj komad "Mikropodijuma" iz Budimpešte potpisuje Andraš Lenart.