latinica  ћирилица
02/10/2014 |  11:55 | Autor: RTRS

Ekipa filma "Dah života" na prijemu kod ministra Mutabdžije

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Goran Mutabdžija primio je danas ekipu filma “Dah života”, koji je proglašen za najbolji dokumentarni film "Fingal film festivala" u Dablinu.

Film Snježane Brezo i Danijela Pavlovića snimljen je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a pobijedio je u konkurenciji 60 filmova iz cijelog svijeta.

Ministar Mutabdžija ocijenio je da je ovaj film najaktuelnija priča Republike Srpske u posljednjem odbrambeno - otadžbinskom ratu, jer govori o stradanju 12 banjalučkih beba.

"Ovo je antiratna priča o stradanju svih stanovnika Republike Srpske i zahvalan sam autorima filma što su odabrali ovakvu temu. Žiri u Dablinu prepoznao je humanu priču i zbog toga je nagradio", rekao je Mutabdžija. Ova nagrada je otvorila niz važnih pitannja koja se tiču statusa filma i unapređenja filmske industrije u Republici Srpskoj , poručuju iz ministarstva.

Autor dokumentarnog filma "Dah života" Snježana Brezo kaže da je veoma ponosna na osvojenu nagradu u Dablinu.

"Ovu nagradu posvetila sam Marku Medakoviću koji je živ, ali zbog nedostatka kiseonika za bebe u inkubatorima 1992. godine ima trajne posljedice, kao i majkama stradalih beba", rekla je Brezo.