latinica  ћирилица
02/10/2014 |  19:49 | Autor: RTRS

Najbolji lutkari iz Budimpešte

Uručivanjem nagrada zatvoren je 13. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci.

Festival je još jednom potvrdio da Dječije pozorište u Banjaluci može i umije da organizuje ovako velike događaje za Republiku Srpsku i okruženje rekao je direktor Pozorišta Predrag Bjelošević. 

"Јedan od ciljeva ovog festivala je razmjena iskustava u oblasti kulture, jer samo na ovakvim festivalima uz prisustvo dječijih prozorišta iz Evrope možemo pokazati i značaj Dječijeg pozorišta iz Banjaluke", naglasio je Bjelošević.

Žiri 13. Međunarodnog dječijeg festivala gran pri za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je predstavi "Matej, dječak sa guskama" Lutkarskog pozorišta iz Budimpešte.

Specijalnu nagradu za animaciju žiri je dodijelio Andraš Lenartu iz Budimpešte, a specijalnu nagradu za kostimografiju Svili Veličkovoj za predstavu "Patuljak dugog nosa" Državnog lutkarskog pozorišta iz Bugarske.

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada dobili su Јudit Kovač i Žolt Tatai iz Dječijeg pozorišta iz Budimpešte, Branko Ilić iz Podgorice, Ana-Marija Lalova iz Bugarske i ansambl predstave "Alisa u zemlji čuda" Pozorišta iz Niša.

Žiri je dodijelo nagradu za najbolju scenografiju Evi Farkašovoj iz Podgorice, a nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Јaroslavu Antonjuku iz Podgorice.

Festival je zatvorila predstava "Brankova gusarijada", autora Branka Milićevića Kockice, Pozorišta "Puž" iz Beograda.