latinica  ћирилица
28/10/2014 |  11:24 | Autor: B92

Blater: Vjerujemo Rusiji i njenim vlastima

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) ima poverenje u Rusiju koja će 2018. godine organizovati Mundijal i protivi se mogućem bojkotu zbog ukrajinske krize.

"FIFA bezuslovno podržava Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Vjerujemo toj zemlji i vjerujemo njenim vlasti", rekao je predsjednik FIFA Јozef Blater.

Blater je bio u posjeti u Moskvi na ceremoniji otkrivanja zvaničnog logoa Mundijala, na kojoj je najavljeno prisustvo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Blater je ocijenio da bojkot nikada nije učinio ništa pozitivno i dodao da "fudbal može da pomogne ne samo u ujedinjavanju Rusije već da pokaže da je jači od bilo kakvog protesta".

"Kada dobijamo pisma iz Sjeverne Amerike u kojima se traži uskraćivanje domaćinstva Rusiji, mi odgovaramo da je u pitanju fudbal", rekao je predsjednik FIFA.

Američki senatori, uključujući i bivšeg predsjedničkog kandidata DŽona Mekejna, zatražili su u martu od Blatera da se Rusiji uskrati organizacija Mundijala zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Blater je izrazio zadovoljstvo napretkom Rusije u pripremama za prvenstvo, koje će biti održano u 11 gradova širom zemlje.

Predsjednik FIFA podsjetio je na uspjeh Rusije u organizaciji Zimskih olimpijskih igara ove godine u Sočiju, uprkos oštrim kritikama u svijetu da nije u potpunosti uspjela u tome.