latinica  ћирилица
19/11/2014 |  12:32 | Autor: Agencije

Šajtincu Evropska nagrada za književnost

Ovogodišnja nagrada Evropske unije za književnost uručena je sinoć u Briselu najperspektivnijim mladim piscima iz Evrope. Među njima je bio i srpski pisac i dramaturg Uglješa Šajtinac.

Evropski komesar za kulturu Tibor Navračič je, na svečanosti dodjele nagrada u iznosima po 5.000 evra, rekao da je Evropska nagrada za književnost važan put za uvažavanje bogatstva stvaralaštva i raznolikosti koju daje kultura našeg kontinenta.

"To pokazuje da snaga riječi prevazilazi granice", istakao je evropski Navračič, prenose mediji u Srbiji.

Nagrada je uručena i crnogorskom piscu Ognjenu Spahiću, kao i mladim književnicima iz Albanije, Bugarske, Češke, Grčke, Islanda, Letonije, Lihtenštajna, Malte, Holandije, Turske i Velike Britanije.

Djela nagrađenih pisaca će dobiti subvencije Evropske komisije i biće im data prednost u programima prevođenja na druge jezike.

Uglješa Šajtinac je rekao da je veoma zadovoljan nagradom i druženjem mladih pisaca u Briselu i da su se već javili neki izdavači koji su zainteresovani za prevode njegovih djela.

Šajtinac je dramski pisac, pripovjedač i romansijer, rođen 1971. u Zrenjaninu. Napisao je romane "Čuda prirode", "Nada stanuje na kraju grada" i "Sasvim skromni darovi", za koji je dobio Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i nagradu "Bora Stanković".

Najpoznatije drame su mu "Hadersfild", po kojoj je snimljen i istoimeni film, "Rekviziter", "Banat" i "Lepet mojih plućnih krila".

U obrazloženju nagrade za crnogorskog pisca Ognjena Spahića je ukazano na njegov ove godine izdati roman "Puna glava radosti", kao i priče "Sve to" i "Zimska potraga". Podgorički pisac Spahić je jedan od predstavnika takozvanog novog talasa crnogorske književnosti.