latinica  ћирилица
14/12/2014 |  16:08 | Autor: TANЈUG

Јevrejsko obredno kupatilo uskoro pod zaštitom države

Јevrejsko obredno kupatilo u Pirotu, koje prema procjenama potiče iz 19. vijeka, moglo bi uskoro da bude stavljeno pod zaštitu države kao jedno od rijetkih tog tipa na Balkanu.
Јevrejsko obredno kupatilo u Pirotu - Foto: TANЈUG
Јevrejsko obredno kupatilo u PirotuFoto: TANЈUG

Kupatilo je ušlo u režim prethodne zaštite nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, čime će se omogućiti dalje istraživanje i zaštita tog objekta, rekla je Tanjugu direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, koji je nadležan i za opštinu Pirot, Elena Vasić Petrović.

Јevrejsko obredno kupatilo u Pirotu svjedok je postojanja nekadašnje jevrejske mahale u Pirotu. Svi pirotski Јevreji, tačnije 178 ljudi, tokom bugarske fašističke okupacije Pirota za vrijeme Drugog svjetskog rata, pohapšeni su od strane okupatora da bi nakon toga u noći između 12. i 13. marta 1943. godine vagonima bili transportovani najprije u Bugarsku, a zatim i u koncentracioni logor Treblinka.

Danas osim jevrejskog obrednog kupatila, jedna od ulica u strogom centru grada nosi naziv Јevrejska, a prije nekoliko godina izgrađen je i spomenik u obliku Davidove zvijezde u toj ulici gdje je nekada u harmoniji živjela jevrejska zajednica u Pirotu.