latinica  ћирилица
22/01/2015 |  21:17 | Autor: RTS

"Melanholični snovi grofa Save Vladisavića"

Prva srpska opera "Na uranku" izvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 1903. godine. Do danas je na repertoaru nacionalnog pozorišta ukupno izvedeno devet domaćih operskih naslova. U pripremi je i deseta - "Melanholični snovi grofa Save Vladisavića", kompozitora Svetislava Božića.

 
Kompozitor i libretista Svetislav Božić koristio je stihove Dučića, Nastasijevića, Crnjanskog i Medakovića. Nije se bavio biografijom Save Vladisavića, koji je živio na prelomu sedamnaestog i osamnaestog vijeka, bio osnivač ruske obavještajne službe, a njegovim posredstvom nastala je prva pravoslavna crkva u Pekingu.

"Sam Vladisavić je parabola naših želja, naših neostvarenosti i naših realizovanih žudnji. Muzički jezik se kreće u panorami od kraja devetnaestog kroz cijeli dvadeseti vijek. Odslikava vrlo nedvosmisleno našu dramu, našu stvarnost i naše snove", objašnjava kompozitor Svetislav Božić.

U izvođenju opere učestvuju solisti, hor, orkestar i balet.

"Težina toga je da se priviknemo na mješovite ritmove, specifičnu harmoniju i melodiju koja dominira kroz cijelu operu", ističe dirigent Đorđe Pavlović.

Kostim je stilizovana odjeća od paganskih vremena do početka dvadesetog vijeka. U osnovi su bijela i crna, a zlatnim i crvenim aplikacijama podvlači se erotičnost. Režiju potpisuje Aleksandar Nikolić, a koreograf je Aleksandar Ilić.

"Predstava je zanimljiva dramaturški, dosta nesvakidašnja. Divno je da opera na svom repertoaru ima domaće djelo",naglašava sopran Sanja Kerkez.

U snovima Save Vladisavića. rođenog u Hercegovini, a kojem je Katarina Velika dodijelila titulu grofa, pojavljuju se despot i despotica, Nikola Tesla i drugi važni istorijski detalji i ličnosti. Premijera je zakazana za 28. februar.