latinica  ћирилица
22/04/2015 |  10:52 | Autor: TANЈUG

Makedonski državni vrh razmatrao bezbjednosnu situaciju

Makedonski državni vrh održao je noćas hitan sastanak nakon upada 40 naoružanih i maskiranih osoba, najvjerovatnije kosovskih Albanaca, u karaulu u selu Gošince, na sjeveru Makedonije.

Upad se dogodio u noći između ponedjeljka i utorka, što su vlasti i mediji u Makedoniji okarakterisali kao teroristički napad.

Razgovoru koji je počeo u ponoć, neposredno po dolasku premijera Nikole Gruevskog iz Brisela, prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija za odbranu, bezbjednost i kontraobavještajnu djelatnost koji su razmatrali detalje o tom događaju, objavila je TV Kanal 5.

Sastanku, koji je održan u Kabinetu predsjednika, pored Ivanova i Gruevskog prisustvovali su predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministar odbrane Zoran Јolevski, ministarka policije Gordana Јankulovska, direktor Tajne službe Saša Mijalkov i načelnik Generalštaba Gorančo Koteski.

Јavnost bi tokom dana trebalo da bude upoznata sa zaključcima tog sastanka.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski potvrdio je juče da je u selu Gošince, opština Lipkovo, izvršen teroristički napad, kada je četrdeset maskiranih i naoružanih osoba sa oznakama tzv. OVK nekoliko sati zaposjelo karaulu u kojoj su bila dežurna četiri policajca.

Napad se, prema njegovim riječima, dogodio u dva sata i trideset minuta, a nakon upada naoružanih osoba policajci su razoružani, trojicu su vezali, udarali i sve to snimali kamerom, prenio je makedonski Fokus.

Napadači su, rekao je Kotevski, govorili albanski, a jedan od njih se policajcima obratio na lošem makedonskom jeziku riječima: "Mi smo pripadnici OVK, prenesite svima da ne može da vas spase ni Nikola Gruevski ni Ali Ahmeti, niko ne smije da se popne ovdje jer će svi da budu likvidirani".

Kada su, dodao je, napadači otišli, policajac kome nisu bile vezane ruke odvezao je ostalu trojicu kolega i pješice su se spustili u selo.

Prema prvim informacijama MUP-a napadači su sa Kosova, a očekuju se i detalji ovog napada.

Albanci, međutim, negiraju da imaju bilo kakve veze sa ovim događajem.A, makedonska Alfa televizija javila je juče da je utvrđen identitet petorice od ukupno 40 naoružanih osoba, navodeći da su svi iz Gnjilana i da je njihov vođa izvjesni komandant DŽevair Ademi. Na sajtu te televizije objavljeno je da je ta petorka poznata makedonskim bezbjednosnim službama i službama u regionu.

Karaula Gošince nalazi se iznad Kumanova, na granici sa Kosovom. U neposrednoj blizini je i karaula Tanuševci, a riječ je o dvjema tačkama koje su prve napadnute 2001. kada su članovi tzv. OVK-a na tom području proglasili slobodnu teritoriju.