latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:36 | Autor: TANЈUG

Na Dan sjećanja, odata počast žrtvama Starog sajmišta

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu, mjestu nekadašnjeg logora tokom Drugog svjetskog rata danas su položeni vijenci i odata počast žrtvama u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta i genocida.
Beograd: Dan sjećanja na žrtve holokausta i genocida - Foto: TANЈUG
Beograd: Dan sjećanja na žrtve holokausta i genocidaFoto: TANЈUG

Organizator komemorativne ceremonije bila je Vlada Srbije, a vijenac na Spomenik  položio je ministar odbrane Bratislav Gašić, istakavši da se ne smije zaboraviti sve što se dešavalo u ovom ali i ostalim logorima smrti.

"Odajemo počast stradalima i podsjećamo ko su bili krvnici a ko su i zašto bile žrtve", rekao je Gašić podsjetivši da su na prostoru logora Staro sajmište, tokom Drugog svjetskog rata na najbrutalniji načini ubijani Srbi, Јevreji, Romi...

On je naveo i da je "Staro sajmište, jedan od prvih koncentracionih logora u Evropi, bio jedan od najsurovijih logora u kome su Srbi, Јevreji, Romi brutalno ubijani samo zbog vjere, samo zbog toga što su bili antifašisti..."

"Svaki treći čovjek koji je ušao u Staro sajmište nije iz njega izašao, a oni ostali poslati su na put bez povratka u logore smrti Banjica, Trepča, Јasenovac, u logore u Njemačkoj, Poljskoj, Austriji...", podsjetio je Gašić.

On je rekao i da su na području Beograda postojala još tri logora ali da "mi nažalost ni danas nemamo nijedan memorijalni centar - mjesto gde bi mladi saznali sve o holokaustu, o tome šta su doživjeli naši preci...". "To će inicijativom koja je već pokrenuta zahvaljujući Vladi Srbije i predstavnicima Grada Beograda, uvjeren sam, biti i promijenjeno", rekao je Gašić.

Prema njegovim riječima, ne smijemo prepustiti zaboravu stradale kako bi se podsjetili svi koji žive u Srbiji ali i oni koji dolaze iz inostranstva na veliku žrtvu koju smo imali tokom antifašističke borbe u prošlosti.

Vijence na Spomenik položili su i preživjeli logoraši, članovi poradica stradalih, predstavnici diplomatskog kora, Saveza jevrejskih opština, Udruženja Roma...

Dan sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, obilježava se u spomen na 22. april 1945. godine.

 Tog dana je grupa od 1.075 preostalih logoraša krenula u proboj iz logora Јasenovac, a samo njih 127  domoglo se slobode.

Prema procjenama, koje je na osnovu prvih ekshumacija izvršila državna komisija FNRЈ, a koje je potvrdio i Centar "Simon Vizental", u jasenovačkim logorima  nestalo je 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Јevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.