latinica  ћирилица
23/04/2015 |  16:22 | Autor: SRNA

Malešević: Čitanje - najbolji put do novih znanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je čitanje jedan od najboljih načina da se dođe do novih znanja, spoznaja i određenih iskustava koja su veoma korisna.
Dane Malešević-Svjetski dan knjige - manifestacija - Foto: SRNA
Dane Malešević-Svjetski dan knjige - manifestacijaFoto: SRNA

- Nekada, kad nije bila dostupna sadašanja tehnologija, vapili smo za dobrom knjigom jer je to bio najbolji način da dođemo do novih otkrića - rekao je Malešević na manifestaciji u OŠ "Branko Ćopić" u Banjaluci, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

On je učenicima poručio da bi trebalo više da čitaju i idu u biblioteke, posebno danas, kada su u svim lokalnim zajednicama one dostupne svima.

- Putem izrade Strategije obrazovanja 2015-2020. godine planirali smo da popravimo stanje biblioteka u školama, da obogatimo fondove i tako nađemo način da učenicima bude dostupna raznovrsna literatura - istakao je Malešević.

S obzirom na to, da je ovo period kada se obilježavanja 100 godina od rođenja pisca Branka Ćopića, manifestacija u ovoj školi bila je prožeta njegovim djelima, a prisustvovali su i predstavnici škola iz drugih dijelova Srpske koje nose ime ovog književnog velikana.

Ministar je ovom prilikom uručio knjige na poklon svim školama koje nose naziv po književniku Branku Ćopiću, kao i Tehničkoj školi iz Banjaluke koja se istakla brojnim inovacijama, te pobjedniku Festivala dječije poezije Maji Marjanović, učenici banjalučke OŠ "Branko Ćopić".

U manifestaciji su učestvovali hor, folklorni ansambl i dramska sekcija OŠ "Branko Ćopić" iz Banjaluke, a događaju su prisustvovali direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, savjetnik ministra za obrazovanje Slavica Kuprešanin, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kucić Ćućić, te brojni nastavnici i učenici.