latinica  ћирилица
23/04/2015 |  17:05 | Autor: RTRS

RS: Obilježen Svjetski dan knjige (VIDEO)

Povodom godišnjice smrti dva velika pisca, Migela Servantesa i Vilijema Šekspira, Unesko je 1995. godine, 23. april proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Na ovaj dan muškarci ženama poklanjaju cvijeće, a one njima knjige.
Narodna biblioteka Branko Radičević u Derventi - Foto: SRNA
Narodna biblioteka Branko Radičević u DerventiFoto: SRNA

Svjetski dan knjige obilježen je i u bibliotekama širom Republike Srpske, organizovanjem besplatnih učlanjenja i drugih aktivnosti usmjerenih na približavanje knjige građanima.

Narodna biblioteka "Branko Radičević" iz Dervente organizovala je besplatno učlanjene.

Direktor biblioteke Mirjana Plisnić kaže da, osim današnjeg besplatnog učlanjenja, i tokom oktobarskih dana kulture cijeli mjesec građanima omogućuju besplatno članstvo.

- To činimo tradicionalno svake godine, sa željom da obilježimo Dan knjige u našoj ustanovi - kaže Plisnićeva.

Ona je dodala da je biblioteka nabavila dosta novih izdanja, a cjelokupni knjižni fond iznosi oko 40.000 knjiga i može se pronaći za svakog po nešto.

Dobojska biblioteka od danas je bogatija za 200 novih djela. Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Јasna Lukić poklonila je Narodnoj biblioteci Doboj oko 200 naslova iz privatne kolekcije knjiga koje su prikupljene u akciji "Knjiga za Narodnu biblioteku Doboj".

"Knjiga za Narodnu biblioteku Doboj".

Biblioteka u Doboju organizovala je akciju pod nazivom "Pročitaj-proskitaj do biblioteke" i besplatno učlanjenje za sve uzraste.

Bibliotekari u Gradskom parku i ostalim posjećenijim mjestima ostavljali su i dijelili oko tridesetak knjiga sa porukom da tu knjigu pronalazač može, nakon što je pročita, pokloniti, zadržati ili vratiti u biblioteku.

Direktor biblioteke Slavica Gostimirović navela je da je ova aktivnost oblik zahvalnosti donatorima i čitaocima za privrženost biblioteci nakon prošlogodišnjih poplava, tokom kojih je biblioteka pretrpjela značajnu štetu.

"Pročitaj-proskitaj do biblioteke"

Narodna biblioteka i muzejska zbirka u Zvorniku, u okviru akcije "Svi smo mi čitaoci", omogućila je popust na godišnju članarinu koja je danas iznosila dvije, umjesto 15 KM.

Direktor ove biblioteke Nega Stjepanović rekla je da ovom siboličnom cijenom Biblioteka želi da populariše svoju djelatnost i približi knjigu svakom pojedincu.

Stjepanovićeva je rekla da se prvih dana svake nove godine organizuje i akcija besplatnog učlanjenja u Biblioteku.

- Rezultat ovih aktivnosti jeste da je već za prva četiri mjeseca u Biblioteku upisano 600 članova - rekla je Stjepanovićeva i dodala da se svake godine povećava broj korisnika usluga Biblioteke i muzejske zbirke.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige juče je u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini godišnja članarina bila jeftinija za 50% odsto. Iz biblioteke poručuju da na ovaj način svim građanima Bijeljine žele da približe knjigu kao i sve ostale usluge koje pružaju, a u isto vrijeme da promovišu bogatstvo knjige i čitanja.

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" iz Modriče i ove godine je proglasila najvrednije čitaoce. Na prigodnoj svečanosti nagrade su uručene Mariji Simendić i učenici Јeleni Novaković, koje su u prošloj godini pročitale najveći broj knjiga.