latinica  ћирилица
23/04/2015 |  21:32 | Autor: SRNA

Pale- Ivancov otvorio Sedmu reviju ruskog filma

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov večeras je u Palama otvorio Sedmu reviju ruskog filma, ističući da su ostvarenja koje će publika imati priliku da vidi tokom narednih pet dana ujedno i "priče o bratskom odnosu srpskog i ruskog naroda".
Pale: Sedma revija ruskog filma - Ivancov - Foto: SRNA
Pale: Sedma revija ruskog filma - IvancovFoto: SRNA

- Ovaj festival je pokazatelj bratskih odnosa između naša dva naroda i govori o našim zajedničkim vrijednostima u životu, o težnji i ljubavi prema istini - rekao je Ivancov na svečanosti na Filozofskom fakultetu.

On je napomenuo da je festival značajan i u kontekstu činjenice da Rusija ove godine proslavlja 70 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. "To je naša zajednička pobjeda i ono što nas i na taj način ujedinjuje", ocijenio je Ivancov. Najavio je i da će Ambasada organizovati i prijem povodom 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, na koji će biti pozvani brojni gosti iz društvenog i kulturnog života u BiH.

- U okviru obilježavanja jubileja, u Banjaluci će biti održan veliki koncert, a ratnim veteranima biće uručene nagrade. Manifestacija će biti održana i u drugim gradovima Republike Srpske - rekao je Ivancov.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Milanka Babić podsjetila je da je ovaj fakultet već sedmi put domaćin Revije ruskog filma, te napomenula da je to jedna od aktivnosti koje ova ustanova "stavlja na visoko mjesto". Istakla je da je Revija ruskog filma praznik kulture na ovom fakuletu i simbolička manifestacija dugogodišnjih istorijskih, duhovnih, kulturnih i religijskih veza srpskog naroda i matice slovenstva - Rusije.

- Zbog toga ovaj festival odražava tu vrstu značaja, posebno što je riječ o filmskoj umjetnosti sa svim porukama koje filmovi daju, kao što su poruke humanih ljudski podviga, topline i široke slovenske duše, poruku koja oplemenjuje - navela je Babićeva.

Organizator manifestacije Željko Stojanović rekao je da je u ovom orvelovskom vremenu jako bitno da se ljudima da izbor, da im se daju informacije i predstavku onoga što se dešava na svim stranama svijeta. Napominjući da je riječ o sedmoj reviji, on je izrazio zadovoljstvo što je zadržan kontinuitet, posebno zato što je bilo kakav kontinuitet na ovim prostorima teško održati. Stojanović je naveo da je Revija ruskog filma do sada održana u 12 gradova u Srpskoj, te ocijenio jako značajnim poziv da naredna revija ruskog filma bude održana u Mostaru.

Revija je otvorena projekcijom dokumentarno-igranog filma "Krim, povratak kući", autora Andreja Kondrašova, a narednih večeri biće prikazani filmovi "Balada o vojniku" reditelja Grigorija Čuhraja, te film "Dirigent" reditelja Pavela Lungina. Gledaoci će imati i priliku da vide filmove "Visocki, hvala što postojiš" reditelja Pjotra Buslova i "Stanica za dvoje" u režiji Eljdara Rjazonova.