latinica  ћирилица
30/04/2015 |  20:49 | Autor: SRNA

Banjaluka: Izložba "Prigušena egzistencija"

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović otvorio je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske izložbu "Prigušena egzistencija: Savremena umjetnička scena Srbije", čija je tema blisko povezana sa istorijom Srbije, njenom politikom i društvom.
Banja Luka: Izložba "Prigušena egzistencija" - Foto: SRNA
Banja Luka: Izložba "Prigušena egzistencija"Foto: SRNA

"Prigušena egzistencija" bavi se promocijom i predstavljanjem umjetničke prakse Srbije u okviru internacionalnog kulturnog prostora i njom je obuhvaćeno 15 reprezentativnih savremenih umjetnika i umjetničkih grupa iz Srbije.

Izložba je rezultat regionalne saradnje i višegodišnjih partnerskih odnosa Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Vojvodine, a u fokusu su umjetnički radovi koji upotrebom savremene umjetničke prakse i proširenih medija istražuju aspekte društvenog okruženja i moguće relacije umjetnosti i mjesta ove regionalne scene u međunarodnom kontekstu.

 

Gavranović je rekao da je izložba uvod u manifestaciju "Noć muzeja", koju desetu godinu organizuje Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, a koja će biti održana 16. maja.

 

- Polumaraton će biti održan 17. maja tako da samo polovinom ovog mjeseca imamo dva događaja sportskog i kulturnog karaktera - naveo je Gavranović.

On je podsjetio da je april bogat događajima iz oblasti kulture, a koji su sastavni dio obilježavanja Dana grada.

Izložba je posebno koncipirana 2014. godine za predstavljanje u Nacionalnom muzeju likovnih umjetnosti na Tajvanu.

Izložba će biti otvorena do 7. juna.