latinica  ћирилица
30/04/2015 |  21:52 | Autor: SRNA

Počeo 6. Internacionalni festival harmonike "Akordeon art"

U Istočnom Sarajevu večeras je otvoren 6. Internacionalni festival hramonike "Akordeon art" u čijim će sadržajima ove godine učestvovati takmičari, istaknuti svjetski umjetnici, predavači, profesori i gosti iz 19 zemalja.

Festival je otvorio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija koji je istakao da je ova manifestacija jedan od najznačajnijih kulturnih događaja koji se održava u Istočnom Sarajevu ove godine.

Prema njegovim riječima, Istočno Sarajevo postalo je prepoznatljivo po ovom festivalu.

- Siguran sam da ovakve manifestacije doprinose razvoju i unpređenju regionalne međukulturne saradnje u BiH i šire. Zato će Istočno Sarajevo i ubuduće podržavati ovakve i slične manifestacije - rekao je Samardžija.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović rekla je da prisustvo 600 gostiju iz 19 zemalja, među kojim i 230 takmičara koji će nastupiti u devet kategorija, govori o značaju i kvalitetu ovog najvećeg evropskog festivala za soliste na harmonici u oblasti akademske muzike.

- Ovaj festival, kao tradicionalna manifestacija, na najbolji način doprinosi unapređenju kulturne saradnje na međunarodnom planu, promoviše najviše umjetničke vrijednosti i svojim sadržajima i brojem učesnika pretenduje da postane najznačajniji festival harmonike u jugoistočnoj Evropi - naglasila je Ivanovićeva.

Prema njenim riječima, Festival je u proteklih šest godina ugostio laureate najprestižnijih takmičenja za harmoniku u svijetu, predavače sa vodećih visokoškolskih ustanova i vrhunske umjetnike iz cijelog svijeta.

- Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu kao bastion umjetnosti na ovim prostorima ima razvijenu međunarodnu saradnju sa prestižnim evropskim univerzitetima, članica je značajnih svjetskih umjetničkih asocijacija, a vrhunski rezultati studenata i profesora na domaćoj i svjetskoj muzičkoj sceni najbolji su pokazatelj njenog uspješnog razvoja u okviru Univerziteta - naglasila je Ivanovićeva.

Dekan Muzičke akademije Zoran Rakić istakao je da će na Festivalu učestvovati umjetnici od Velike Britanije do Australije.

- Od vantakmičarskih aktivnosti izdvajaju se koncert orkestra Kijevskog konzervatorijuma i solistički koncert Јurija Šiškina, umjetnika broj jedan na harmonici u svijetu - naveo je Rakić.

Predsjednik Svjetske konfederacije akordeonista Rejmond Bodel istakao je da ovaj festival veliki poduhvat i inspiracija za harmonikaše širom svijeta.

On je najavio da bi Istočno Sarajevo moglo da bude domaćin 70. Svjetskog kupa harmonike 2017. godine.

Festival, čiji su organizatori Muzička akademija i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk", biće zatvoren u subotu, 2. maja, proglašenjem pobjednika.