latinica  ћирилица
20/05/2015 |  13:45 | Autor: TANЈUG

Renci zgrožen najnovijim skandalom u italijanskom fudbalu

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas da je zgrožen zbog najnovijeg skandala sa namještanjem utakmica u italijanskom fudbalu.
Mateo Renci, premijer Italije - Foto: AP
Mateo Renci, premijer ItalijeFoto: AP

Renci je pozvao na raščišćavanje stanja u fudbalu, kako bi se na stadione privukle porodice.

On je i prošle godine obećao da će se izvršiti radikalne promjene u profesionalnom fudbalu, nakon što je jedan navijač izgubio život tokom finala Kupa Italije, ali se ove reforme do sada nisu ostvarile, prenosi Rojters.

Policija je u utorak uhapsila 50 osoba osumnjičneih za namještanje mečeva u nižim ligama, uključujući menadžere, igrače, kao i jednog osvjedočenog kalabrijskog mafijaša.

"Zgrožen sam dešavanjima u fudbalu. Posljednjih nekoliko godina događali su se skandali koje vas ostave bez riječi", rekao je Renci u intervjuu italijanskom radiou, pred finale Kupa Italije koje je na programu večeras.

On je naglasio da bi Italija trebalo da slijedi primjere Velike Britanije, Njemačke i Španije koje su u velikoj mjeri iskorijenile navijačko nasilje i uložile u izgradnju visokokvalitetnih stadiona, kako bi i porodice mogle da uživaju u fudbalu.

Renci je naglasio da bi italijanski fudbal trebalo da se oslobodi "sumnjivih likova koji rukovode našim fudbalom na svim nivoima".