latinica  ћирилица
26/06/2015 |  08:45 | Autor: TANЈUG

Dobar početak Šekspir festa u Čortanovcima

U Čortanovcima je sinoć počeo 2. Šekspirov festival u Srbiji i to na najljepši način - uspješnom premijerom domaće predstave „Perikle”.
Šekspir fest u Čortanovcima (Foto: sekspirfestival.org) -
Šekspir fest u Čortanovcima (Foto: sekspirfestival.org)

Festival nije imao zvanično otvaranje sa govorima, već je u prvom planu bio Šekspir i to njegovo do sada kod nas neizvođeno djelo, koje je režirao inicijator i direktor ove manifestacije Nikita Milivojević.

U festivalskoj produkciji na sceni na otvorenom, na obali Dunava, nastupio je razigrani ansambl Šabačkog pozorišta. Predvodio ga je, u ulozi šarmantnog naratora, mladi glumac Vladimir Milojević.

Sa puno duhovitih detalja i maštovitih rediteljskih i scenskih rešenja prikazane su avanture fiktivnog lika Perikla, jedna nevjerovatna odiseja koja podsjeća na bajku.

Za potrebe festivala u dvorištu Vile Stanković, koje liči na srednjovekovni zamak, postavljene su solidne tribine sa oko 300 mjesta i sva su bila popunjena. Zadovoljna publika je na kraju dvosatne predstave dugim aplauzom pozdravila veliki ansambl i reditelja.

U gledalištu su bili i predstavnici Glob teatra iz Londona, koji je prošle godine sa svojim „Hamletom” otvorio prvi Šekspirov fest u Čortanovcima.

Festival traje do 30. juna, a narednih večeri Bjelorusko slobodno pozorište iz Minska izvešće „Kralja Lira” u režiji Vladimira Ščerbanja, pozorišna grupa „Katatonija” iz Teherana gostovaće sa „Magbetom” u režiji Hosejna Nošira, dok će Narodno pozorište Bitolj doći sa „Otelom”.