latinica  ћирилица
22/07/2015 |  21:28 | Autor: SRNA

Otvoren međunarodni filmski festival "Kratkofil plus"

U Banjaluci je večeras otvoren Međunarodni filmski festival "Kratkofil plus", na kome će u takmičarskom dijelu programa biti prikazano 35 filmova u četiri kategorije - dokumentarni, animirani, eksperimentalni i igrani.

Međunarodni filmski festival "Kratkofil plus" otvoren je projekcijom španskog igranog filma "10.000 kilometara", a biće zatvoren u nedjelju, 26. jula američkim nezavisnim filmom "Vječni polarni medvjed" /Infinitely Polar Bear/.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da je Ministarstvo ove godine obezbijedilo 20.000 KM za održavanje ovog festivala.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske godinama podržava ovaj festival. U ovoj godini je za realizaciju šest filmskih festivala resorno ministarstvo obezbijedilo 58.500 KM", rekao je novinarima Malešević i naveo da je, osim toga,  za oblast kinematografije ove godine izdvojeno 100.000 KM.

Direktor Festivala Darija Buzaković istakla je da su filmovi izabrani među 1.200 prijava iz cijelog svijeta, te da selekcija zaslužuje pozitivne kritike profesije i publike.

Ona je naglasila da na festivalu učestvuju predstavnici 26 zemalja, te da će i ove godine biti upriličen program nezavisnih filmova "Panorama plus program".

"Ove godine su filmove prijavila veoma značajna imena evropske kinematografije i ušla u takmičenje, što daje potvrdu da smo na dobrom putu kada je riječ o njihovom izboru, kao i programiranju festivala", rekla je novinarima Buzakovićeva i navela da će biti prikazano i sedam filmova sa banjalučke Akademije umjetnosti.

Ona je napomenula da će tokom festivala, uz niz kratkih animiranih, igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, ali i dugometražnih filmova sa svih kontinenata, biti održani brojni koncerti, različite radionice i filmske projekcije.

Međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil" osnovan je 2007. godine u Banjaluci i od 2010. godine važi za jedan od značajnijih događaja na regionalnoj, ali i svjetskoj kratkometražnoj filmskoj sceni.