latinica  ћирилица
26/08/2015 |  22:00 | Autor: Agencije

U Beogradu uskoro dvije izuzetne izložbe (FOTO)

Poslije dužeg vremena, u Beograd stižu dvije svjetske izložbe kojima srpski muzeji najavljuju ponovno pozicioniranje Srbije na kulturnoj mapi Evrope.
A.Direr "Nosorog" - Foto: blic.rs
A.Direr "Nosorog"Foto: blic.rs

Muzej grada Beograda uskoro će biti domaćin internacionalne izložbe "Albreht Direr i njegovi savremenici - Trijumfalna povorka cara Maksimilijana Prvog" Istočno-slovačkog muzeja iz Košica, koja će potom biti prenijeta u Galeriju Matice srpske u Novom Sadu.

Izložba Albrehta Direra (1471-1528), već predstavljena u deset evropskih gradova, 3. septembra stiže u Beograd, u Konak knjeginje Ljubice, gdje će publika imati priliku da se upozna s najznačajnijim grafikama majstora crteža mikroskopskog detalja, kao i s njegovim učenicima Hajnrihom Aldegreferom, Albertom Aldorferom, Lukom Kranahom starijim, Markantonijem Rajmondijem.

Izložba je koncipirana u dvije cjeline: prvu čine 20 Direrovih grafika i 74 grafike njegovih savremenika, a drugu 44 grafička lista čuvene Direrove kompozicije "Trijumfalna povorka cara Maksimilijana Prvog".

Maljevič "Crni kvadrat"

Izložba "Ruska avangarda" biće otvorena početkom novembra u Muzeju istorije Јugoslavije. Srbija je jedna od tri zemlje, pored Monaka i Švajcarske, u kojima će ova izložba biti održana. Povod za izložbu je stogodišnjica Maljevičevog djela "Crni kvadrat", koje će biti ključni eksponat uz djela ruskih umjetnika s početka XX vijeka, Maljevičevih savremenika, kao što su Natalija Gončarova, Olga Rozanova, Ivan Kljun, Aleksandar Rodčenko, El Lisicki, Ljubov Popov i Nadežda Udaljcova.

"Crni kvadrat", inače, označava suprematizam u savremenoj umjetnosti i oličenje je Maljevičevog smjelog ulaženja u apsolutnu bespredmetnost u slikarstvu koju će dostići s "Bijelim kvadratom".