latinica  ћирилица
26/08/2015 |  22:11 | Autor: SRNA

Otvoren Deveti Јahorina film festival (FOTO)

Predsjednik Međunarodne asocijacije festivala ekološkog filma Antonio Konte svečano je večeras u Palama otvorio Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije Јahorina film festival, koji se ove godine održava pod motom "Dodirni svjetlost".
Pale "Јahorina film festival" - Foto: SRNA
Pale "Јahorina film festival"Foto: SRNA

Konte, počasni predsjednik ЈFF, otvorio je ovu manifestaciju pošto najavljeni predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa, zbog imigrantske krize kasni na festival.

"Film i turizam veoma su važni za povezivanje svih ljudi, i mi svi zajedno, sa svih meridijana, moramo se oduprijeti najnovijim pojavama terorizma i migrantskih kriza", istakao je Konte.

Direktor Festivala Mirko Despić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ЈFF i kvalitetom i kvantitetom prijavljenih filmova potvrdio svoju misiju razvijanja ekološke svijesti.

Predsjednik stručnog žirija, britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson rekao je da ЈFF ima bogat i uzbudljiv filmski program, koji na inventivan način goviri i o sadašnjosti i o budućnosti.

Pisma podrške ЈFF-u uputili su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vućićević poželio je dobrodošlicu svim autorima i gostima festivala, a posebno je pozdravio oficira Vojske Јugoslavije Zoltana Danija, koji je prilikom bombardovanja Srbije, 27. marta 1999. godine oborio čuveni američki "nevidljivi" avion F–117A.

Nakon ceremonije otvaranja, prikazan je dokumentarni film "Drugi susret" srpskog autora Željka Mirkovića. Ovo ostvarenje, koje je osvojili nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Borego springs u Kaliforniji, govori o susretu Danija i američkog pilota Dejla Zelka, koji je upravljao tzv. nevidljivim avionom. Projekciji su prisustvovali Zoltan Dani i reditelj Željko Mirković.

Otvoren ЈFF u Palama (FOTO:SRNA)

Učesnici Јahorina film festivala, u okviru pratećeg programa, imaće priliku da posjete Konjic, Sarajevo i Јahorinu, gdje će se upoznati sa kulturno-istorijskim i turističkim sadržajima ovih destinacija.

Na projekcijama u hotelu "Damis" u Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu biće prikazano 95 filmova iz 28 zemalja.

Članovi žirija koji će ocjenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman, profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić i Rop Lal, predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz Nju Delhija.

Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove čine ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, direktor Srem film festivala Igor Čolak i predsjednik FIŽET-a iz Hrvatske Tina Eferović Čubrilo.

U programu Festivala od 26. do 29. avgusta u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada, i to "Zlatni javor" za najbolji dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film, i turistički film, odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji, te Gran pri Festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju.

Pokrovitelji ovog festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, fondovi za zaštitu životne sredine Republike Srpske i FBiH, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, TO Istočno Sarajevo i Sarajevska pivara. Medijski sponzori su BHT, RTRS i TV OSM.

Za petak, 28. avgust, planirana je dodjela nagrada za najbolji ekološki projekat u BiH, a biće održan okrugli sto o temi "Umrežavanje i uspostavljanje komunikacije među učesnicima projekta i partnerskim festivalima".

Ceremonija dodjela nagrada i zatvaranja Festivala predviđena je za subotu, 29. avgust.