latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:40 | Autor: RTRS

Kako Savjet ministara imenuje rukovodstvo i upravu BHANSE? (VIDEO)

Šestogodišnje operativno uspostavljanje BHANSA-e, praćeno je turbulentnim kadrovskim preletima i maglovitim trošenjem milionskih iznosa. A, onda je Savjet ministara odlučio da zavede red nezakonitim odlukama. Umjesto tri privremena direktora, čija privremenost traje koliko i Agencija, smjenili su samo jednog.
Avion - Foto: RTRS
AvionFoto: RTRS

Davorin Primorac - stari član Savjeta Agencije postao je novi direktor. Predznak privremeni ili vršilac dužnosti, zadržao je. Zahvaljujući Savjetu ministara i opet privremenom i nepotpunom Savjetu Agencije, kojem je u tom trenutku nedostajalo Srba i Ostalih, a sada samo Ostalih, zadržao je i zamjenike sa davno potrošenim mandatima - Damira Ćopića i Đelala Hasečića. Ovaj poslednji istovremeno je i zamjenik direktora u još jednoj bh instituciji - Direkciji za civilno vazduhoplovstvo.

Na pritužbe Vlade Srpske oglasilo se Ministarstvo pravde BiH: "S obzirom da je Ministarstvo dalo svoje mišljenje koje se odnosi na imenovanja u Agenciji i sugestije za preispitivanje određenih rješenja, cijenimo da je Ministarstvo preduzelo zakonom povjerene korake".

I pored sugestija, paralelnih funkcija, selektivnih smjena, davno potrošenih privremenih mandata, nepopunjenog Savjeta Agencije... DF-ov ministar Slavko Matanović poziva se na zakon.

Kaže: "Imenovanje Vijeća Agencije u zračnoj plovidbi odnosno BHANSA je zakonito. Što se tiče Vlade RS ona je preko svog predstavnika uključena u rad Vijeća Agencije".

Uključena jeste, ali se Odluke donose preglasavanjem. Ili se sjednice Savjeta Agencije zakazuju u odsustvu predstavnika Vlade Srpske. A recidivi tih sjednica ostaju. Baš kao što su ostali i iz prethodnih godina. Sumnjivi milionski ugovori o kupovini zemljišta i objekata, skupocjenih automobila, rodbinske veze zaposlenih, osiguranje radnika bez tendera, i milioni maraka taksi od preleta, kojih u budžetu nema... Zbog svega ovoga rukovodstvo Agencije zajedno sa kolegama im iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo saslušavali su i bh poslanici.

Ako je za utjehu, konkurs za izbor rukovodstva BHANS-e je raspisan. No, budu li se propisi tumačili onako kao to čini DF-ov ministar Matanović, nije isključeno da će taj konkurs poslužiti samo kako bi privremeni rukovodioci, postali stalni.