latinica  ћирилица
20/05/2016 |  10:29 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

Prva kopija prepisa "Miroslavljevo jevanđelje" poklanja se Putinu

Prvi primjerak fototipskog izdanja "Miroslavljevog jevanđelja", koji je ručno prepisao novosadski kaligraf Svetozar Pajić Dijak, biće poklonjeno predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.
Miroslavljevo jevanđelje (foto: www.hilandar.info) -
Miroslavljevo jevanđelje (foto: www.hilandar.info)

Dijak je 11 godina ručno radio na prepisu, koričenju i opremanju najstarijeg i najvrednijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa iz 12. vijeka.

Kaligraf iz Novog Sada, koji radi tehnikom drevnih majstora na pergamentu, rekao je za "Večernje novosti" da će fototipsko izdanje "Miroslavljevog jevanđelja" biti štampano u 99 primjeraka.

"Svaki od primjeraka radi se ručno, numerisan je, pozlaćuje se i ima vlasnički list. Prvi primjerak namijenjen je kao poklon Vladimiru Putinu. Trenutno je izložen u Ruskom domu u Beogradu, a očekuje se da će ga za dva meseca ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin uručiti Putinu", rekao je Dijak.

On je tokom godina stvaralaštva tri puta prepisao "Dušanov zakonik" i niz rukopisa, što je kao poseban dar prepoznato od Srpske pravoslavne crkve, uz čiji je blagoslov Dijak do sada učestvovao i izlagao na 50 izložbi.