latinica  ћирилица
20/05/2016 |  12:23 | Autor: SRNA

Vigemark: Evropska noć muzeja proslava kulture i umjetnosti

Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je da je Evropska noć muzeja godišnja proslava kulture i umjetnosti širom Evrope i izrazio zadovoljstvo što je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske na mapi hiljade institucija kulture širom kontinenta koje ovog vikenda nude jedinstveno iskustvo posjetiocima.
Lars Guner Vigemark - Foto: nezavisne novine
Lars Guner VigemarkFoto: nezavisne novine

Vigemark je naglasio da su muzeji ključni za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije, saopšteno je iz Delegacije EU.

"Ovo potvrđuje vrijednosti za koje se EU zalaže - promociju kulturne različitosti, bogatstvo jezika, umjetnosti i baštine Evrope", istakao je Vigemark.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH podržala je organizaciju ovogodišnje Evropske noći muzeja, 21. maja, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković izrazila je zadovoljstvo što je specijalni predstavnik EU u BiH prepoznao značaj i kvalitet rada ove ustanove, prve u BiH koja se 2006. godine pridružila hiljadama evropskih muzeja u obilježavanju Noći muzeja.

"Već 11 godina raznovrsnim i kvalitetnim izložbenim programom i promocijom kulturnih vrijednosti ova institucija ukazuje na osnovne smjernice EU - promociju kulturne raznolikosti i bogatstva kulture i baštine u evropskom kontekstu", naglasila je Vujkovićeva.

Evropska noć muzeja ustanovljena je 2005. godine.

U saopštenju se navodi da EU nastavlja da ulaže u očuvanje kulturne baštine u BiH, a samo iz IPA fondova 2009. i 2010. godine uložila je 30 miliona KM.