latinica  ћирилица
20/05/2016 |  16:12 | Autor: SRNA

Završen "Lut fest", najbolja predstava "Par cipela"

Predstava "Par cipela" Dečijeg pozorišta iz Subotice proglašena je za najbolju na Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", koji je ove godine u Istočnom Sarajevu održan pod motom "Bukvar lutkarstva".
17. Lut fest, I.Sarajevo - Foto: ilustracija
17. Lut fest, I.SarajevoFoto: ilustracija

Dečijem pozorištu iz Subotice uručen je Gran-pri, skulptura "Zlatna anima", a žiri je jednoglasnom odlukom dodijelio ovu nagradu na osnovu najbolje objedinjenih komponenata jednog scenskog djela.

Nagrada "Kamena ruka" za najlutkovitiju predstavu pripala je Pozorištu Niš za predstavu "Zlatokosa". U obrazloženju nagrade navodi se da svi segmenti predstave upućuju na prevashodnost čistog lutkarskog izraza u predstavi, čemu je prije svega doprinijela sjajna glumačka ekipa.

Niškom pozorištu uručena je i nagrada za najbolju kolektivnu animaciju i glumačku igru, jer je na žiri najjači utisak ostavila igra mladih, veoma tačno ustremljenih, talentovanih i stručno obrazovanih glumaca.

Nagrada za najbolju animaciju dodijeljena je Angelini Rusevoj iz Državnog lutkarskog pozorišta Sliven /Bugarska/ za ulogu Psa u predstavi "Kresivo", koja je svojom animacijom izazvala veoma burne reakcije publike, dok je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala Evgeniji Angelovoj za ulogu vještice u istoj predstavi.

Nagradu za najbolju kreaciju lutaka dobila je Stefka Kjuvlieva u predstavi "Ljepotica i zvijer" Pozorišta lutaka Mostar, za najbolje tehničko rješenje lutaka dobilo je pozorište "Nojsi Oster" iz Velike Britanije za predstavu "Običan Bob", a za najbolju scenografiju i kostim nagrada je pripala Ivi Gikovoj i Ivajlu Nikolovu u predstavi "Par cipela" Dečijeg pozorišta Subotica.

Nagradu za originalnu ideju dobila je Svila Veličkova za scenografiju u predstavi "Kresivo", specijalnu nagradu za najbolje ostvaren kontakt s publikom dobio je Nik Palmer za predstavu "Običan Bob", a specijalnu nagradu žirija za najbolju predstavu male forme "Crvenkapa" dobilo je Državno lutkarsko pozorište "Batumi" iz Gruzije.

Prema odluci žirija publike najbolja predstava bila je "Tri praseta" pozorišta "Tulevski" iz Estonije.

U osvrtu žirija navodi se da je "Lut fest" bio dobro organizovan festival sa predstavama različitih vidova lutkarskih formi.

"Selekcija takvog vida je izuzetno dobra i kvalitetna, neophodna za sprovođenje jednog međunarodnog lutkarskog festivala. Ne treba nikako izgubiti iz vida izuzetno kvalitetan i pažljivo pripremljen prateći program koji je u sebi sadržao dve promocije knjiga, jedan master klas, radionice i između ostalog omogućio učesnicima vrijeme za razmjenu mišljenja i iskustava", ističe se u osvrtu žirija.

Žiri su sačinjavali reditelj iz Bugarske Bonjo Lungov /predsjednik/ i članovi - Valentina Fursova, reditelj iz Estonije, i Amela Vučenović, reditelj iz Rusije.

Direktor i selektor festivala Vitomir Mitrić ocijenio je da je festival uspješno završio "sedamnaestu stranicu `Bukvara lutkarstva`".

"Predstave u takmičarskom programu, predavanja, promocije knjiga, radionice, prezentacije rada obilježili su ovogodišnji `Lut fest`, a djeca koja su imala priliku da vide sve programe su zadovoljna i srećna zbog ovog festivala", rekao je Mitrić.

On je istakao da su zadovoljni i učesnici festivala, jer su mogli svoju kreativnost pokazati na ovom festivalu, a otišli su sa festivala sa nagradama koje su i zaslužili.

"Ta magija lutkarstva u stvari treba da traje cijelu godinu i mi se sa tom magijom spremamo za osamnaesti `Lut fest`", najavio je Mitrić.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" trajao je pet dana, a publici se predstavilo deset pozorišta iz devet zemalja, uz bogat takmičarski, prateći i edukativni program.