latinica  ћирилица
20/07/2016 |  17:31 | Autor: RTRS

MOK pokrenuo "privremene mjere" protiv ruskih sportista

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta pokrenuo je "privremene mjere" protiv ruskog sporta. Na sastanku kojem je predsjedavao Tomas Bah, ustanovljeno je da su nalazi izvještaja nezavisne osobe, kanadskog profesora Ričarda Meklarena, šokantni i da "predstavljaju napad na integritet sporta i Olimpijskih igara".
Međunarodni olimpijski komitet (Foto: Wikipedia/Nizar Kerkeni) -
Međunarodni olimpijski komitet (Foto: Wikipedia/Nizar Kerkeni)

"Stoga, MOK neće oklijevati da uvede najstrože sankcije protiv umješanih pojedinaca ili organizacija", rekao je Tomas Bah.

IO MOK izrazio je zahvalnost "nezavisnoj osobi, uz podršku nastojanjima Ričarda Meklarena da nastavi i završi započet rad.

Što se tiče učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Riju, MOK će detaljno procijeniti Izvještaj i razmatrati pravne opcije uključujući i kolektivnu zabranu za sve ruske sportiste, ali i "pravo na individualnu pravdu".

MOK je pokrenuo privremene mjere koje podrazumijevaju da MOK neće organizovati, niti dati podršku bilo kakvom sportskom takmičenju u Rusiji, uključujući pripreme za Evropske igre 2019. godine.

MOK neće izdati akreditacije za Rio 2016. bilo kom članu Ruskog olimpijskog komiteta ili drugoj osobi koja je pomenuta u Izvještaju.

MOK će pokrenuti istragu, uključujući forenzičku istragu, o svim ruskim sportistima koji su učestvovali na ZOI u Sočiju, kao i njihovim trenerima, zvaničnicima i pomoćnom osoblju. Osnovana je i Disciplinska komisija, koja će nametnuti sve odgovarajuće sankcije.

MOK poziva međunarodne saveze zimskih sportova da se suzdrže od učešća na takmičenjima koja se održavaju u Rusiji, uključujući Svjetska prvenstva i Svjetske kupove, zbog sumnji u manipulaciju uzoraka za vrijeme ZOI u Sočiju.

Te mjere biće na snazi do 31. decembra 2016. godine, a IO će ih ponovo razmatrati na sastanku u decembru ove godine.

S obzirom na to da je MOK nevladina organizacija i da rusko Ministarstvo sporta i ostale njemu podređene organizacije nisu u domašaju MOK-a, rezultati istrage biće proslijeđeni Unesku (UNESCO) i Vadi (WADA) za dalje mjere i akcije.

IO MOK traži od Vade (Svjetske antidoping agencije) da u toku 2017. godine organizuje Vanrednu svjetsku konferenciju o dopingu.

MOK je osnovao i Disciplinsku komisiju koja će utvrditi činjenice i zakazivati saslušanja, u skladu sa Olimpijskom poveljom.