latinica  ћирилица
23/08/2016 |  07:28 ⇒ 24/08/2016 | 08:02 | Autor: RTRS

Srpski olimpijci dočekani u Beogradu (VIDEO/FOTO)

Više desetina hiljada Beograđana pozdravilo je večeras ispred Doma Narodne skupštine srpske sportiste koji su na Olimpijskim igrama u Riju osvojili rekordnih osam medalja.
Doček zlatnih srpskih odbojkaša na balkonu Skupštine grada Beograda -
Doček zlatnih srpskih odbojkaša na balkonu Skupštine grada Beograda

U spektakularnoj atmosferi, mnoštvo zastava i trasnaprenta, prvo je dječiji hor otpjevao himnu "Bože pravde", potom su na binu izašli sportisti koji nisu osvojili medalje, a zatim i nosioci odličja.

Bronzana atletičarka Ivana Španović bila je opravdana odsutna zbog obaveza u Dijamantskoj ligi, pa su prve velike aplauze dobile bronzane košarkašice.

"Voljena Srbijo, voljeni Beograde, narode moj, bili ste mojim košarkašicama i meni motiv u najvažnijoj pobjedi i jedina ljekovita misao poslije najbolnijeg poraza i meni najveća radost. Najveća pobjeda bila je veseliti se sa vama. Živjela Srbija", rekla je selektor košarkašica Marina Marković.

Srbija dočekala olimpijce (foto:© Tanjug/ TANJA VALIC)

Kapiten Milica Dabović zahvalila se svima što su bili šesti igarč i vjetar u leđa i potom su svi zajedno otpjevali "Marš na Drinu", uz koju su srpske košarkašice izašle na teren uoči meča za treće mjesto protiv Francuske.

Srebrni kajakši Marko Tomićević i Milenko Zorić istakli su da su sanjali doček, da će ga pamtiti dok su živi i poručili da se osjećaju kao da su osvojili zlato.

Srebrna tekvopnistkinja Tijana Bogdanović nije plakala kao na aerodromu, pa je uz ovacije okupljenih i sa velikim osmjehom rekla.

"Hvala vam što ste ostali budni do kasnih sati da gledate moje mečeve. Zamolila bih za aplauz za MIlicu Mandić i trenera Dragana Јovića koji su moja najveća podrška".

Potom su na binu izašle srebrne odbojkašice, a posebno veliki aplauz dobile su Tijana Bošković i Brankica Mihajlović.

"Sve vrijeme u Riju osjećali smo podršku koju pružzate i ogromnu energiju koju nam šaljete, bilo je lakše "ratovati" kad to stoji iza nas. Medalja je bila naša velika želja, ogromna, ali ovo je naš san i hvala vam što smo dosanjali naš san", rekao je selektor Zoran Terzić.

Kapiten Maja Ognjenović takođe se zahvalila zbog energije, ljubavi i neprospavanih noći.

"Nadam se da smo vas bar malo obradovali. Hvala vam puno".

Kada su na bini izašli košarkaši nikako nije moglo, a da se ne napravi paralela sa generacijom koju je kao igrač predvodio Aleksandar Đorđević, sada selektor.

"Prije 12 godina sam bio u "njihovim patikaama", a sada sam ovdje ispred njih i ponosan sam sto iza mene stoje ovakvi šampioni. Veliko hvala eliti srpskog sporta koja igra za mladu elitu Srbije", rekao je Đorđević.

Slavlje se bližilo erupciji prije nego što je izašao zlatni rvač Davor Štefanek, koji je podsjetio na obećanje dato 2014. godine kada je postao prvak svijeta i najavio nove uspjehe u Tokiju.

I onda je uslijedila erupcija emocija kada su na binu krenuli da izlaze vaterpolsiti. Selektro Dejan Savić dočekan je sa pjesmom: "Sad si uz'o zlato Dejane", a kada su svi izašli pred navijače uslijedila je njihova pjesma iz Rija: "Osvojili smo sve".

"Budite ponosno na ove ljudi na bini. Јa sam ponosan što sam ovdje i što sam kapiten ovog tima. Hvala vam puno", poručio je Živko Gocić.

Na kraju su svi srpski sportisti sa okupljenima otpjevali čuvenu pjesmu: "Igraj i pobjedi" koja najbolje odslikava sve što su srpski sportisti uradili u Riju.

Srbija je u Riju osvojila osam medalja, a čak 54 sportista, od 103, vratili su se kući sa medaljom.

Izvor: RTRS/Tanjug