latinica  ћирилица
24/07/2016 |  16:24 ⇒ 26/07/2016 | 13:31 | Autor: SRNA

Rusi mogu u Rio!

Međunarodni olimpijski komitet neće zabraniti Rusiji da učestvuje na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, niti suspendovati ruski Olimpijski komitet, izjavio je izvor iz MOK-a ruskoj novinskoj agenciji TAS.
Olimpijski i Paraolimpijski komitet Rusije - Foto: AP
Olimpijski i Paraolimpijski komitet RusijeFoto: AP

Odluka da se dozvoli ili zabrani učešće ruskim sportistima da se takmiče na OI u avgustu donosiće pojedinačno međunarodne sportske federacije.

Nezavisna komisija Svjetske antidoping agencije objavila izvještaj u kojem navodi da je rusko Ministarstvo sporta kreiralo program kojim su se prikrivale doping zloupotrebe među ruskim sportistima na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Prema tom izvještaju, antidoping laboratorija iz Moskve je bila "ključni igrač u uspješnoj operaciji i strogo kontrolisanom programu koji je nametnula država, a upravljalo Ministarstvo za sport".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je nejasn na čemu VADA zasniva navode protiv Rusije u svom izvještaju.

- Naši stručnjaci moraju detaljno analizirati ove navode - rekao je Peskov i dodao da su u prošlosti postojali navodi, čije rezultate je VADA bazirala na konkretnim testovima.

On je upitao na čemu su ti posljednji navodi zasnovani.

Mutko zahvalan

Ruski ministar za sport Vitalij Mutko zahvalio je Međunarodnom olimpijskom komitetu jer nije uveo zabranu Rusiji da se takmiči na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Mutko je izrazio nadu da će većina međunarodnih sportskih federacija podržati prava ruskuh sportista, koji se nadaju da će se takmičiti na predstojećim igrama.