latinica  ћирилица
27/07/2016 |  19:08 ⇒ 19:41 | Autor: RTS

Organizacija OI u Tokiju skuplja od očekivanog

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine objavili su da su prekoračili cifru koju su planirali da potroše za to takmičenje.
Novi logo za Olimpijske igre 2020.(foto: Andy Sharp  ‎‎@sharp_writing) -
Novi logo za Olimpijske igre 2020.(foto: Andy Sharp ‎‎@sharp_writing)

Organizatori Olimpijskih igara u Riju imaju rok da do 5. avgusta završe sve pripreme, dok njihove kolege iz Tokija imaju velike troškove za događaj koji je za četiri godine.

Predsjednik organizacionog komiteta za Igre u Tokiju 2020. godine Јoširo Mori rekao je na sastanku Izvršnog odbora ove nedjelje da su troškovi za izgradnju za sedam privremenih borilišta porasli na 2,6 milijardi dolara u odnosu na početnu procjenu koja je iznosila 690 miliona dolara.

Mori je rekao da su te brojke rezultat površnog proračuna i za to je okrivio Gradsku upravu Tokija i Olimpijski komitet Јapana.

Organizacioni komitet nije objavio zvaničnu procjenu ukupnih troškova, ali je saopštio da će troškovi biti veći od 3,5 milijarde dolara koliko je planirano.

Organizatori Igara u Јapanu su se do sada suočavali sa nizom skandala vezanih za nacionalni stadion, zvanični logo i navode o korupciji.

Rad na novom stadionu je u zastoju, zato što je Vlada odustala od originalnog dizajna zbog povećanih troškova.

Ukupni troškovi za Olimpijske igre u Tokiju dijele Organizacioni komitet, vlast Tokija i Vlada Јapana.

Organizatori Olimpijskih igara naveli su i da su sačuvali više od dvije milijarde dolara sarađujući sa Vladom na smanjenju troškova.