latinica  ћирилица
10/08/2016 |  10:40 ⇒ 13/08/2016 | 17:14 | Autor: B92

Felps: Nije bilo teoretske šanse da izgubim

Јubilarno, 20. olimpijsko zlato Majkl Felps osvojio je u svojoj omiljenoj disciplini – 200 metara delfin.
Majkl Felps (Foto: epa/Patrick B.Kraemer) -
Majkl Felps (Foto: epa/Patrick B.Kraemer)

- Nije bilo teoretske šanse da izgubim sada – nisam znao do ceremonije da sam pobeijdio za samo 0.04 sekunde, ali samo to što sam ponovo na 200 metara delfin vidio broj jedan pored svog imena... Ni sam ne bih ljepši scenario napisao - rekao je 32-godišnji Amerikanac.

Ta dicsiplina je njegov zaštitni znak – na međunarodnim takmičenjima bio je neporažen 11 godina, od 2001. do 2012, a onda je u Londonu izgubio od Čada le Klosa.

- Na podijumu sam se prisjećao posljednjih 16 godina, ova disciplina je ona koja me je hranila, a ovo je bio posljednji put da ću je plivati – malo mi je ludo kada razmišljam o tome da je ovo posljednji put - dodao je Felps.

Le Klos, koji ga je dobio prije četiri godine, sada je završio na četvrtoj poziciji.

-Јa ne želim da on pobijedi i siguran sam da on ne želi da ja pobijedim, ali on je dobar plivač i ne plaši se izazova. Talentovan je. Bože, u posljednjih deset metara, osjećao sam se kao da stojim - kaže Felps.

Amerikanac je postao najstariji mušku plivač koji je osvojio zlato u individualnoj disciplini i prvi čovjek koji je na četiri uzastopne olimpijske igre osvojio medalju u istoj disciplini.

Samo 70 minuta kasnije, Felps se vratio u bazen i u štafeti 4x200 osvojio svoje 21. zlato.

- Nevejrovatno, to je zaista mnogo medalja, ludo - zaključio je Felps, koji ima i dva srebra i jednu bronzu.