latinica  ћирилица
11/08/2016 |  17:24 | Autor: B92

Zlata za Hrvatsku, N. Zeland, Njemice i Poljakinje

Veslači iz Hrvatske, Poljske, Novog Zelanda i Njemačke osvojili su zlatne medalje na Olimpijskim igrama.
Martin i Valent Sinković - Foto: Getty Images
Martin i Valent SinkovićFoto: Getty Images

Braća Martin i Valent Sinković osvojili su drugo zlato u Riju za Hrvatsku, trijumfom u dubl skulu ispred Litvanaca i Norvežana.

U ženkoj konkurenciji su trijumfovale Poljakinje Magdalena Kozlovska-Fularčik i Natalija Madaj ispred Britanki i Litvanki.

Novozelanđani Erik Marej i Hejmiš Bond su odbranili olimpijsku titulu u discilini dvojac bez kormilara na 2.000 metara s vremenom 6:59,71 minuta.

Marej i Bond su tako nastavili dominaciju koja traje od 2009. godine, kada su počeli zajedno da veslaju. Iza šestostrukih prvaka svijeta medalje su otišli Јužnoafrikanci Lorens Britan i Šon Kiling, te Italijani Đovani Abanjale i Marko di Konstanco.

U muškoj konkurenciji u dubl skulu Njemci Filip Vende, Loric Šof, Karl Šulc i Hans Grune su izveslali 6:06,81 minuta, srebro je osvojila postava Australije Karsten Forsterling, Aleksandar Belonogof, Kameron Gildrston i DŽejms Mekre, a bronzu Estonci Andrej Јamsa, Alar Raja, Toni Endrekson i Kaspar Tajmso.

Kod žena Njemice An Katrin Tijele, Karina Baer, Јulija Lir i Liza Šmidla su ostvarile vrijeme 6:49,39 minuta, ispred Holanđanki Šantal Ahterberg, Nikol Bekers, Inge Јansen i Karlin Bou, te Poljakinja Marije Springvald, Јoane Leščinske, Agnješke Kobus i Monike Ćaćuh.