latinica  ћирилица
11/08/2016 |  20:17 ⇒ 12/08/2016 | 08:32 | Autor: B92

Korakaki uradila nešto što niko nije 104 godine

Grčka strijelkinja Ana Korakaki postala je prva sportistkinja te zemlje koja je na jednim Olimpijskim igrama osvojila dvije medalje poslije 104 godine.

Korakaki je u Rio de Žaneiru osvojila zlato u disciplini 25 metara malokalibarski pištolj i bronzu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara i tako postala nova sportska junakinja Grčke.

Zato i ne čudi što je 20-godišnju djevojku iz Drame po povratku u Grčku dočekalo veliko slavlje, a prava "ludnica" se tek očekuje u rodnom gradu.

"U šoku sam, još nisam svjesna šta sam uradila. Priželjkivala sam medalju, makar i bronzu, ali ovo nisam ni sanjala. Hvala svim što su bili uz mene", kazala je Korakaki.

Korakaki je postala prva žena u istoriji koja je za Grčku osvojila dva odličja na Igrama, a posljednji grčki sportista kojem je to pošlo za rukom bio je Konstantinos Ciklitiras, koji je 1912. u Stokholmu osvojio zlato u skoku u dalj i bronzu u skoku u vis.

"Ponosna sam što sam postala prva žena u grčkoj istoriji sa dvije medalje. Nadam se da će moji uspjesi biti inspiracija i poticaj mladima da se bave sportom", rekla je Korakaki.

Nova olimpijska pobjednica je stigla u Atinu sa dva sata zakašnjenja jer je let iz Rima za glavni grad Grčke kasnio jer je nisu pustili u avion s pištoljima.

Tek nakon dodatne bezbjednosne provjere avion je poletio za Atinu.