latinica  ћирилица
19/08/2016 |  08:22 ⇒ 08:35 | Autor: SRNA

Izvinjenje olimpijskog komiteta SAD: Plivači lagali da su žrtve pljačke

Američki Olimpijski komitet uputio je izvinjenje zbog, kako se navodi, neprihvatljivog ponašanja četvorice američkih plivača koji su podnijeli lažnu prijavu da su u Rio de Žaneiru bili žrtve oružane pljačke.

Policija je ispitala trojicu osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju i saopšteno je da "nisu bili žrtve pljačke, kao što su tvrdili".

Dvojici od četvorice - Gunaru Bencu i DŽeku Kongeru sinoć je dozvoljeno da napuste Rio. Rajan Lohti otputovao je početkom sedmice, a DŽejms Fejgen je ostao u Brazilu.

Policija je Benca i Kongera privela sa leta na aerodromu u Riju i odvela ih na ispitivanje. Lohti je prvobitno tvrdio da su njih četvorica opljačkani pod prijetnjom vatrenim oružjem.

Međutim, zvaničnik policije Fernando Velozo izjavio je da američki plivači nisu opljačkani.

Prema njegovim riječima, jedan od sportista ili više njih uništili su toalet na benzinskoj stanici i potom su ponudili da plate odštetu.

"Amerikanci su platili i otišli nakon reakcije naoružanih pripadnika obezbjeđenja. Јedan od čuvara je opravdano izvukao naoružanje zbog nepredvidivog ponašanja jednog od plivača", naveo je Velozo.

Američki Olimpijski komitet potvrdio je u saopštenju verziju koju je ispričao Velozo, dodajući da je takvo ponašanje sportista neprihvatljivo i ne predstavlja vrijednosti tima SAD.