latinica  ћирилица
22/08/2016 |  11:33 | Autor: Agencije

Felps i Bolt ušli u istoriju OI

Američki plivač Majkl Felps i atletičar sa Јamajke Јusein Bolt ušli su u istoriju Olimpijskih igara kao zvijezde tek završenih u Rio de Žaneiru, kao što su bili u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine.

Felps i Bolt već osam godina su najveće zvijezde Olimpijskih igara. U prvoj nedjelji Igara u Riju Felps je osvojio pet zlatnih medalja i jednu srebrnu s rekordnih brojem medalja - 28 olimpijskih od kojih 23 zlatne.

Poslije povlačenja nakon Igara u Londonu, Felps je odlučio da ponovo zapliva da bi izbjegao depresiju i alkohol, ali je ovog puta čvrsto rekao da neće biti na narednim Igrama u Tokiju 2020. godine.

Plivač je prvi put učetvovao na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine s 15 godina. Tada nije osvojio nijednu medalju ali je zato vrtoglavi uspon doživio u Atini 2004. sa šest medalja, u Pekingu 2008. sa osam medalja, četiri je osvojio u Londonu 2012. i još pet u Rio de Žaneiru.

Bolt se takođe može pohvaliti "dugovječnosti" na Olimpijskim igrama. Atletičar je potrošio ukupno 200 sekundi tokom karijere da osvoji devet zlatnih medalja.

Sa tim medalja, Bolt se pridružio slavnim atletičarima kao što su Finac Pavo Nurmi i Amerikanac Karl Luis.