latinica  ћирилица
31/08/2016 |  14:41 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

BiH na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu

Ambasada BiH u Pekingu je svojim angažmanom omogućila predstavljanje BiH na 23. pekinškom međunarodnom sajmu knjiga "BIBF 2016", na kojem se predstavilo 2.400 izlagača iz 86 zemalja.
Peking - Foto: RTRS
PekingFoto: RTRS

Sajam je trajao od 24. do 28. avgusta, paralelno sa održavanjem 14. pekinškog međunarodnog festivala knjige, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Štand BiH je, u skladu sa sporazumom zemalja centralne i istočne Evrope i Kine "16 plus jedan" i motom "Kaleidoskop kulturnih različitosti", bio postavljen u počasnom paviljonu, posebno pripremljenim za ove zemlje.

Organizator Sajma, Kineska nacionalna korporacija za uvoz i izvoz publikacija, pokrila je sve troškove postavljanja i uređenja štanda BiH i platila troškove dopremanja knjiga i drugih izložbenih eksponata, kao i troškove putovanja i smještaja dvočlane delegacije iz BiH, Ibrahima Spahića ispred Međunarodnog centra za mir i Danila Novakovića ispred izdavačke kuće "Besjeda" iz Banjaluke.

Tema nastupa BiH bila je materijalno i nematerijalno kulturno blago BiH na Listi svjetske baštine UNESKO-a /Stari most u Mostaru, most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, stećci i plavi zmijanjski vez/, čiju je prezentaciju pripremilo Ministarstvo civilnih poslova u saradnji sa Ambasadom BiH u Pekingu.

Realizovan je i specijalni program promocije originalne nošnje sa Zmijanja sa nadaleko čuvenim zmijanjskim vezom i kostim umjetnice Nermine Varešanović inspirisan motivima narodnih nošnji u kombinaciji sa bosanskim srmovezom.

Ambasador BiH u Kini Borislav Marić i savjetnik Mithat Pašić, koji su prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja Paviljona centralne i istočne Evrope i štanda BiH, uručili su zamjeniku ministra kulture Kine Јanu Ksiaohongu repliku Povelje Kulina bana, koja je napisana 1189. godine.