latinica  ћирилица
21/09/2016 |  22:19 | Autor: RTRS

Trebinje- Tribina Sačuvajmo srpski jezik

Trebinje je večeras domaćin tribine "Sačuvajmo srpski jezik", posvećene očuvanju i njegovanju srpskog jezika i ćirilice.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

Organizatori su ove tribine su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Eparhija zahumsko hercegovačka i primorska, i beogradski list Politika.

Tribinom u Trebinju koja je okupila eminentne profesore iz nauke o jeziku, najavljena je akcija Sačuvajmo srpski jezik, koju će od 3. oktobra provoditi Politika. Akcija će trajati 200 dana, u okviru kojih će u Politici oko stotinu autora ukazivati na probleme jezičke kulture i pismenosti.

U očuvanju savremenog srpskog jezika i pisma potrebno je da jezička nauka i politika države, budu usklađeni. Trebinje i Hercegovina izabrani su za početak akcije, kao izvorište srpskog književnog jezika.

Јezik i pismo su, u najmanju ruku, duša jednog naroda, poručio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Poslije akcije Sačuvajmo srpski jezik u listu Politika, uslijediće i brojne druge akcije čiji će cilj, najavili su organizatori, takođe biti očuvanje srpske jezičke kulture i ćirilice, kao jedinog srpskog pisma.