latinica  ћирилица
27/09/2016 |  14:13 | Autor: SRNA

SDP: Krivična prijava protiv Novalića, Drljače i Vrbića

Socijaldemokratska partija BiH podnijela je danas krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače i bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Drage Vrbića.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Zoran Mikulić rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je krivična prijava podnesena zbog prodaje dionica Fabrike duvana Sarajevo i neodržavanja sjednica Parlamenta FBiH.

Mikulić je dodao da je u FBiH trenutno na sceni "završni čin pljačkaške privatizacije koja je generacija radnika zavila u crno i otjerala u beznađe, a napunila nekolicine privatnih džepova neviđenom demonstracijom sile".

"Takav posljednji primjer je prodaja dionica FDS-a, te takav kriminal nije potrebno posebno raskrinkavati, dovoljno ga je samo procesuirati i s tim ciljem danas smo podnijeli krivičnu prijavu zbog prodaje imovine građana FBiH", rekao je Mikulić.

Mikulić kaže da postoji sumnja da su Novalić, Drljača i Vrbić počinili krivična djela iz Krivičnog zakona FBiH - udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i odavanje i korištenje berzovnih tajnih podataka.

"Vlada FBiH je 15. septembra 2016. godine putem berze prodala vlasnički udio Federacije, a Parlament FBiH uopšte nije pitan, niti je donio bilo kakvu odluku. Dionice FDS-a prodate su firmi u Beču koja ima samo dva zaposlena, a njen direktor Aleksandar Valter povezan je sa velikim brojem sumnjivih slučajeva pranja novca", rekao je Mikulić.

Šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić pozvao je rukovodstvo Doma da do 30. septembra zakaže vanrednu sjednicu o prodaji FDS-a.