latinica  ћирилица
29/09/2016 |  09:56 ⇒ 15:07 | Autor: RTRS

Pogledajte gdje se snima serija "Senke nad Balkanom" (FOTO)

U filmskom studiju Baranda, tridesetak kilometara od Beograda, za potrebe snimanja serije "Senke nad Balkanom" nikao je impozantan filmski grad koji je dočarava epohu sa početka 20. vijeka.
Dragan Bjelogrlić na pijaci (foto:G. Srdanov / RAS Srbija) -
Dragan Bjelogrlić na pijaci (foto:G. Srdanov / RAS Srbija)

Јedna lokacija za snimanje predstavlja sirotinjski dio Beograda kao što su Јatagan mala, Pištolj mala, Sava mala...sa malim trošnim kućama, zemljanim stazama, u kojoj centralno mjesto zauzima kafana "Kod Nišliju", dok je u drugom dijelu predstavljen bogatiji, popločan dio, sa zgradom Policijske uprave Beograd, jorgandžijskom i bonbondžijskom radnjom, berbernicom, pijacom, gradskim kafanama...

Dragan Bjelogrlić, kreator serije, okupio je glumačku i autorsku ekipu kako bi predstavio ovaj projekat koji sa snimanjem počinje 1. oktobra.

- Triler nije dovoljno zastupljen kao žanr naše televizije i kinematografije što je jako čudno s obzirom da naši životi vrlo podsjećaju na triler. Ako negdje postoji povezanost krupnog i sitnog kapitala, svjetske i lokalne politike i kriminala to je Balkan, a iz meni nepoznatih razloga to je žanr koji se nije zapatio na ovim prostorima. Istraživajući ovaj period s kraja 20-ih do kraja 30-ih godina skromnio tvrdim da je on odredio budućnost svih ovih prostora. To je  intenzivan period prepun kontroverznih događaja. Našao sam podatak da je Interpol tada ovaj naš dio nazvao "Kolumbija Evrope" zbog raskrsnice opijumskih puteva.To mi je bila inspiracija da napravimo priču o intenzivnom i kontroverznom periodu, punom neočekivanih obrta. Radili smo dugo i ovo je vrlo zahtjevan i možda najrizičniji projekat koji sam do sada radio - istakao je Bjelogrlić.

On je dodao da će ovde biti snimljeno 30 odsto serije, a snimaće se i u Beogradu, Makedoniji, Banjaluci, Trebinju, na Crnogorskom primorju i u Sankt Peterburgu.

U seriji će, kako je naveo, biti sijaset vrlo zanimljivih karaktera koju čini impresivna glumačka ekipa, a podjela je regionalna.

Baranda (Foto:Goran Srdanov / RAS Srbija)

Bjelogrlić će tumačti ulogu policajca, a pored njega tu su: Andrija Kuzmanović, Nenad Јezdić, Dragan Petrović Pele, Marija Bergam, Goran Bogdan, Miloš Timotijević, Branimir Brstina, Srđan - Žika Todorović, Miloš Samolov, Nikola Đuričko, Boda Ninković, Nebojša Dugalić...

Interesantno da su na scenariju radili Danica Pajović, Dejan Stojiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić.

- Meni je ovo prvo iskustvo da radim scenario za seriju ili film, ali smo napravili uhodan tim scenarista. Tačno se iskristalisalo ko će da piše liniju sa Makedoncima, ko će sa "bijelim Rusima", jedan od junaka je Bosanac vlasnik ove kafane "Savsko bure" gdje je Vlada Kecmanović unio svoju poetiku, dok sam ja u kafanu "Kod Nišliju" unio neke svoje stvari. Mislim da će takođe biti interesantano gledaocima da vide i klasne razlike u tadašnjem Beogradu - ta dva svijeta koja egzistiraju jedan pored drugog - izjavio je Dejan Stojiljković.

Ideja je da seriju režira više reditelja, pa će tako prvu i posljednju epizodu režirati Dragan Bjelogrlić, a ostale Kosta Đorđević, Danilo Bećković, Srđan Spasić i Miroslav Lekić.

Serija "Senke nad Balkanom" biće emitovane na RTS-u u narednoj sezoni.

Izvor: Blic