latinica  ћирилица
15/10/2016 |  17:49 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Cvijanović: Stanje u budžetu RS solidno, Vlada će izvršiti sve svoje obaveze (VIDEO)

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović poručila je danas da je stanje u budžetu RS solidno i da će Vlada izvršiti sve svoje obaveze.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Ističe da Srpska nije prezadužena. "Mi ne spadamo u red visoko zaduženih, a kamoli kritično zaduženih zemalja. Dugovi se servisiraju bez kašnjenja, ističe premijerka. Nove isplate dugovanja najavila je već za ponedjeljak. Više detalja ima Stefan Ličina, kojeg uključujemo uživo ispred zgrade Vlade Republike Srpske. Stefane, o kojim obavezama je riječ?

Predsjednica Vlade Srpske istakla je da se prosvjetarima duguju određene naknade, ali da će one biti izmirene najkasnije do ponedjeljka, 17. oktobra.

Cvijanovićeva još dodaje da se dugovi servisiraju bez kašnjenja, a ispunjavaju se i obaveze na unutrašnjem planu. Najavila je da je sasvim moguće da Vlada za sljedeću godinu usvaja budžet i program ekomskih reformi, umjesto klasičnog dokumenta Ekonomske politike. To je, kaže, format koji zahtijeva i Evropska unija.

Ističe da se ne osvrće mnogo na ono što govori opozicija, jer ni Vlada, ni predsjednik, ni parlament ne obmanjuju ljude i kada dođu teška vremena, oni to i kažu. Svjesno su, tvrdi, ušli u priču o uvođenju penzionera u budžet.

Ulaskom penzija u trezorski sistem, penzioneri su postali kategorija broj jedan u budžetu Republike Srpske. U razgovoru za Radio Republike Srpske, predsjednica Cvijanović, istakla je da je to prouzrokovalo određene probleme, ali da je stanje budžeta solidno i da su stvari sada već bolje u odnosu na period kasnog proljeća.

"Nakon što se svakog mjeseca izmiri 83 miliona KM koja idu na penzije, dolaze na red ostali budžetski korisnici i to je bio veliki zalogaj, ali smo sami odlučili da to uradimo. Iz tog razloga smo trpjeli određena kašnjenja do početka ljeta, ali smo sada uspjeli dosta toga da iščistimo", rekla je Cvijanović.

Vlada je svjesno postavila prioritete, kaže Cvijanovićeva, s pretpostavkom da će to uzorokovati određene probleme sa isplatom podsticaja poljoprivrednicima. Kaže, Vlada je tada tražila razumijevanje, obećala da će problem riješiti, a sada se to vidi i na djelu.

"Dugovanja poljoprivrednicima za prošlu godinu su se rašćišćavala, na šta je otišlo dosta vremena i zbog čega su i nastale problematične situacije tokom proljeća i početka ljeta. Uspjeli smo nakon toga da uđemo i u budžet ove godine i da izvršavamo obaveze, nekih 15 miliona KM je bilo izvršeno. Sada idemo dalje da zaokružimo i dođemo do tih 60 miliona KM koji su predviđeni za 2016. godinu. Oni su zaista u potrebi da dobiju sredstva i naravno da smo opredijeljeni da to radimo", rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da su joj mnogi zamjerili kada je Vlada povećala penzije, i da su joj govorili da nije vrijeme za to. Međutim, kaže, ispostavilo se da je bilo pravo vrijeme za taj korak.

"Svaki put kada postoji i najmanje zrno realnosti da se nešto realizuje, ja sam partner i sagovornik penzionerima za tu priču. Svaki put kada bude mjesta da se milimetar pomjerimo naprijed, ja ću omogućiti da to bude barem centimetar, i svakako ćemo to raditi. Bavimo se time i računamo na određene stvari. Ne samo što smo ih zaštitili time što imaju redovnu penziju, one se moraju i povećavati".

Cvijanović ističe važnost usvajanja zakona protiv sive ekonomije, što će doprinijeti boljem punjenju budžeta i naplati doprinosa. Govoreći o novom Zakonu o radu upitala je - gdje su ti silni otkazi i problemi oko kojih je pravljena tolika galama. "Tada sam rekla da ne možemo podnositi tolike troškove za naknade," ističe Cvijanovićeva.