latinica  ћирилица
17/10/2016 |  15:35 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Univerzitetska biblioteka dobila Grant Ambasadorovog fonda

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" dobila je najveći grant na evropskom prostoru za 2016. godinu iz programa Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasljeđa u vrijednosti od 106.000 dolara.
Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković (foto:/edukacija.rs) -
Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković (foto:/edukacija.rs)

Grant je odobrila Ambasada SAD u okviru programa Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasljeđa za obnovu istorijske zgrade Univerzitetske biblioteke, koja je ove godine obilježila 90 godina od otvaranja.

Ugovor o realizaciji projekta potpisaće sutra u prostorijama biblioteke direktor Univerzitetske biblioteke prof. dr Aleksandar Јerkov i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, a tom prilikom novinarima će se obratiti i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Sredstva su namijenjena za kompletnu rekonstrukciju fasade i krova, a biće realizovana tokom 2017. godine.

Od preko 130 aplikacija iz cijelog svijeta u okviru programa, ove godine odobreno je 36, dok je na području Evrope srpskoj akademskoj instituciji dodijeljen najveći iznos sredstava, stoji u saopštenju Univerzitetske biblioteke.

Obnovu istorijske zgrade Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", podignute sredstvima Karnegijeve fonadacije, dodatno će pomoći Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, nastavljajući tradiciju zajedničke saradnje iz vremena pokretanja ove ustanove prije 90 godina.

Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasljeđa posvećen je obnovi, revitalizaciji i razvoju kulturnih objekata, vrijednih nalazišta i svih važnih oblika tradicionalnog kulturnog izražavanja u više od 100 zemalja širom svijeta.

Projekti koje podržava Ambasadorov fond uključuju restauraciju istorijskih građevina, konzervaciju rijetkih rukopisa i muzejskih zbirki, očuvanje i zaštitu važnih arheoloških nalazišta i dokumentacije tradicionalnih vještina, umjetničkih i zanatskih tehnika, ili jezika koji izumiru.

Fond postoji od 2000. godine, a prvi projekat je podržan 2001.

Od tada je sredstvima iz ovog fonda finansirano preko 700 projekata očuvanja kulturnog nasljeđa u više od 120 zemalja, a u Srbiji je do 2013. godine odobreno ukupno 10 projekata, među kojima su neka od najvažnijih antičkih nalazišta (Sirmijum, Viminacijum, Gamzigrad), spomenici kulture (manastir Studenica i Crkva svete Ane) i muzeji (Etnografski muzej u Beogradu) .

Istorijska zgrada Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" sagrađena je sredstvima koja je donirala Karnegijeva zadužbina i predstavlja prvu namjenski izgrađenu biblioteku u Srbiji.

Ovu odluku Karnegijeva zadužbina donijela je na inicijativu dva istaknuta Srbina koja su u to vrijeme živjela u SAD, diplomate Slavka Grujića, poslanika Kraljevine SHS u Vašingtonu (1871-1937), i Mihajla Idvorskog Pupina (1854-1935), slavnog profesora fizike na Univerzitetu Kolumbija.

Univerzitetska biblioteka, zajedno sa bibliotekama u Luvenu (Belgija) i Remsu (Francuska) predstavlja tzv. Biblioteke sa linije fronta - biblioteke koje su se nalazile u teško razorenim gradovima tokom Velikog rata 1914-1918.

Ove tri biblioteke dobile su sredstva za izgradnju direktno iz Karnegijeve zadužbine, za razliku od ostalih, mnogobrojnih biblioteka, koje su finansirane iz drugih Karnegijevih fondova.

Karnegijeva zadužbina donirala je tadašnjih 100.000 dolara, a Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca još toliko za opremanje zgrade.

Plac za izgradnju dodijelio je Grad Beograd u namjeri da se na mjestu nekadašnjeg hipodroma formira univerzitetska četvrt, što do danas nije u potpunosti realizovano.

Univerzitetska biblioteka svečano je otvorena na dan Sv. Ćirila i Metodija 24. maja 1926. godine, njen prvi upravnik bio je Uroš DŽonić, a predsjednik upravnog odbora profesor Pavle Popović.

Izvor: Tanjug