latinica  ћирилица
17/10/2016 |  16:52 | Autor: RTRS

Filmski festival u Kragujevcu od 25. do 29. oktobra

Deseti jubilarni "Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma" održaće se od 25. do 29. oktobra, saopštili su organizatori.
Filmska traka - Foto: ilustracija
Filmska trakaFoto: ilustracija

Deseti "KRAF" biće u znaku umjetnosti, ali ne samo filmske. Pored 25 sjajnih filmova, posjetioci će uživati u izložbi slika, književnoj večeri, kratkom pozorišnom performansu i koncertu.

U takmičarskom dijelu KRAF-a, studenti državnih filmskih akademija iz cijelog regiona predstaviće se sa ukupno 17 filmova. Prve tri nagrade, kao i do sada, dodijeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umjetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji umjetnosti i poznatim dokumentaristom. Posjetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima, te nakon svake projekcije glasaju, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

Projekcije filmova i takmičarski dio festivala održaće se u prostoru Doma omladine Kragujevac.

Pored takmičarskog dijela, biće prikazan i ciklus studentskih filmova velikih reditelja u programu “Kad su veliki bili mali“.

Zadovoljstvo nam je da će na KRAF-u svoj prvi dokumentarni film prikazati i Kragujevčanin Dane Ilić. U prostoru Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, 28. Oktobra, svoju knjigu “Filmus“ će kragujevačkoj javnosti predstaviti proslavljeni srpski reditelj Slobodan Šijan.

Publika će takođe vidjeti i originalnu izložbu “Devojka iz grada“, posvećenu glumici Sonji Savić, a posebna poslastica za ljubitelje muzike i filma biće koncert cover rock grupe “Vesele osamdesete“ posvećen hitovima iz kultnih jugoslovenskih filmova.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Izvor: Tanjug