latinica  ћирилица
17/10/2016 |  20:11 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Bijeljina: Prijem za članove hora „Srbadija"

Za članove bijeljinskog Hora "Srbadija", koji su osvojili novu zlatnu i srebrnu medalju na Prvom međunarodnom festivalu i takmičenju horova na Krfu, danas je održan prijem u Gradskoj upravi Bijeljine.
Prijem za članove hora "Srbadija" - Foto: Glas Srpske
Prijem za članove hora "Srbadija"Foto: Glas Srpske

 Dirigent Hora "Srbadija" Desanka Trakilović zahvalila je svima koji su podržali njihov odlazak na ovo takmičenje i koji podržavaju njihov rad u prethodnih 16 godina u kojima je "Srbadija" ovjenčana brojnim međunarodnim nagradama.

Trakilovićeva je ukazala na važnost održavanja kontinuiteta i kvaliteta rada ovog Srpskog crkvenog pjevačkog društva koje u svijetu na najljepši način predstavlja Bijeljinu, Republiku Srpsku i BiH.

"Značajna je naša misija da svijetu predstavimo kulturu srpskog naroda, njegov temperament, bogatstvo horskog zvuka i muzike ovog naroda", istakla je Trakilovićeva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je članovima Hora "Srbadija" na dugogodišnjem uspješnom radu i mnogobrojnim nagradama kojima su ovjenčani i najavio da će lokalna zajednica i ubuduće finansijski i materijalno pomagati njihov rad.

On je najavio nastojanje Gradske uprave da se objekat Sokolskog doma u Bijeljini renovira i koristi za rad Muzičke škole i Hora "Srbadija".

Dirigent Hora "Srbadija" Јelena Milićević Trakilović rekla je novinarima da su se na Krfu predstavili u takmičarskoj kategoriji duhovne muzike sa pjesmama živih srpskih i ruskih kompozitora i u kategoriji folklora gdje su izveli splet srpskih narodnih pjesama dopunjen i sa scenskim pokretom.

Ona je istakla da je "Srbadija" imala čast da pjeva na otvaranju festivala, a kao najbolji hor na festovalu nastupili su i na njegovom zatvaranju.

Na svom jedanaestom učešću na međunarodnoj sceni "Srbadija" je bila apsolutni pobjednik u kategoriji folklora, a srebrnu medalju osvojili su u kategoriji pravoslavne tradicionalne muzike.

Na Međunarodnom takmičenju horova na Krfu koje je održano od 12. do 15. oktobra "Srbadija" se takmičila u konkurenciji 24 hora iz svijeta.

Izvor: Glas Srpske