latinica  ћирилица
29/11/2016 |  07:43 ⇒ 16:48 | Autor: RTRS

Sud BiH- održano ročište o produženju pritvora pripadnicima HVO

U Sudu BiH danas je na prijedlog Tužilaštva BiH održano ročište za produženje jednomjesečnog pritvora desetorici uhapšenih bivših pripadnicima HVO-a i policije iz Orašja, zbog zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.
Uhapšeni u Orašju -
Uhapšeni u Orašju

Tužilaštvo BiH ovu mjeru traži zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih u Hrvatsku i uticanja na svjedoke. Odbrana je odbacila navode Tužilaštva BiH i traži da se brane sa slobode, te pristaje na mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i kontakata sa svjedocima.

Postupajući tužilac, Milenko Kajganić, zatražio je produženje pritvora za sve osumnjičene, iako je sudsko vijeće prethodno pritvor odredilo prvooptuženom, Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Mati Živkoviću i Anti Živkoviću.

Tužilaštvo želi da do kraja godine sasluša još jedanaest svjedoka prije donošenja tužilačke odluke, a boravak osumnjičenih na slobodi mogao bi uticati na svjedoke. Takođe, smatraju da bi zbog posjedovanja hrvatskih pasoša osumnjičeni mogli da pobjegnu u Hrvatsku. Tužilac Kajganić je ukazao na medijsku hajku u Hrvatskoj i javne ponude da se osumnjičenim ponudi utočište u ovoj državi.

On je rekao da je i VSTS BiH medijske istupe zvaničnika iz Hrvatske ocijenio kao pritisak na pravosuđe u BiH. Međutim, odbrana tvrdi da su ti medijski nastupi u Hrvatskoj najviše štete nanijeli njihovim branjenicima te je advokat Vlado Adamović, koji brani prvooptuženog Đuru Matuzovića, iz sudnice uputio javni apel hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici, Kolindi Grabar Kitarović da daju javne garancije da će osumnjičeni u ovom predmetu biti dostupni bh. pravosuđu ukoliko se tokom procesa ne odazovu pozivu a pobjegnu u Hrvatsku.

Tužilac Kajganić je ranije naveo da se još dvojica osumnjičenih, Ivo Vincetić i Ivo Živković koji se nalaze na teritoriji Hrvatske nisu odazvali pozivu zbog čega će za njima biti raspisana potjernica. Odbrana je pokušala uvjeriti sudsko vijeće da njihovi klijenti neće pobjeći, ali nisu negirali da imaju hrvatske pasoše.

Ipak, uglavnom pristaju na mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i kontakata sa svjedocima. Konačnu odluku će u zakonskom roku donijeti sudsko vijeće u sastavu predsjedavajući Sead Đikić i članovi Lejla Konjić i Davorin Јukić.

Osumnjičeni se terete da su tokom rata kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zarobljene, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta.

Hapšenje pripadnika HVO-a, hrvatski državni vrh digao je na noge.