latinica  ћирилица
05/01/2017 |  22:26 | Autor: RTRS

EL: Važne pobjede Makabija i Bamberga

Košarkaši Makabija i Bamberga ostvarili su važne pobjede u borbi za plasman u plej-of Evrolige.

Izraelski tim je odigrao još jedan meč pun oscilacija, ali je uspio da savlada Darušafaku 93:92 na svom parketu.

S druge strane, njemačka ekipa je deklasirala jednog od favorita takmičenja Barselonu 85:65.

U još jednoj čudnoj utakmici Makabi je uspio da ispusti skoro 20 poena prednosti nakon očajne treće četvrtine koju je Darušafaka dobila 35:14 i preokrenula rezultat.

Međutim, tim Ainarsa Bagackisa se konsolidovao u posljednjih deset minuta, te trojkama Vimsa, Silija i Milera vratio na +9, ali novim "raspadom" sistema je dozvolio gostima da stignu na svega tri razlike pred posljednjih 20 sekundi.

Poslije tajm-auta loptu je dobio Gudlok koji se spetljao i napravio korake, nakon čega Vonamejker dobija tri slobodna bacanja 0,5 sekundi prije kraja. Međutim, Amerikanac promašuje prvo, pogađa druga dva i Makabi nekako stiže do pobjede.

Najefikasniji u domaćem timu bio je Soni Vims sa 24 poena uz osam asistencija i pet skokova. Odlično su ga pratili Majk Cirbes i Viktor Rad sa po 13, 12 je dodao Di DŽej Sili, a deset je ubacio Endru Gaudlok uz šest skokova.

U istanbulskoj ekipi se istakao Vil Klejburn sa 17 poena i sedam skokova, 16 je dodao Bred Vonamejker uz osam asistencija, dok je 14 ubacio mladi Ante Žižić uz devet uhvaćenih lopti.

U meču u Njemačkoj, Bamberg je sve vrijeme kontrolisao duel protiv rivala koji je do ovog kola imao četiri pobjede više, te se sedmim trijumfom, petim u posljednjih šest kola, uključio u borbu za drugu fazu takmičenja.

Njemački tim su do sedmog trijumfa u sezoni predvodili Darijus Miler i Јanis Strelnieks sa po 20 poena, dok je opet u reketu dominirao Nikolo Meli sa dabl-dablom od 17 poena i 13 skokova.

U redovima katalonskog tima jedini učinak vrijedan pažnje imao je Tajriz Rajs, koji je sa 19 poena uz četiri asistencije i pet izgubljenih lopti bio jedini igrač sa dvocifrenim skorom u ekipi.

Izvor: B92