latinica  ћирилица
12/01/2017 |  19:06 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Odbrana Balijagića: Adi sude za nepostojeće djelo (VIDEO)

U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Adi Balijagiću, sinu tuzlanskog advokata Faruka Balijagića.
Suđenje Balijagiću - Foto: RTRS
Suđenje BalijagićuFoto: RTRS

Svjedoci odbrane negirali su optužbe, koje mu se stavljaju na teret. Odbrana ukazuje da Sud nije uvažio njihove dokaze i da se stavlja na suprotnu stranu.

Belma Balijagić DŽuho, advokat Ade Balijagića, tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu, u kojem je Ado kolateralna šteta.

Da pravo i pravda često ne idu ruku pod ruku, dokaz je i suđenje Adi Balijagiću. Ključni svjedoci odbrane su odbačeni, kao i stručni svjedok Bojan Bosiljčić, uz obrazloženje Suda da je sve apstraktno postavljeno. Svjedok odbrane Davor Ninković svjedočiio je o okolnostima iznude novca i prijetnje smrću Adi Balijagiću u zatvoru, dok je Omer Omerović potvrdio da je Nebojša Glavaš, osuđeni narko-diler, lažno svjedočio da je sa Adom Balijagićem vježbao pucanje na Majevici.

Balijagićev advokat Petko Budiša kaže da je i sam predsjednik sudskog vijeća konstatovao apstraktnost postojanja navodne bombe i oružja.

- Pa ako je ona apstraktna, što se onda nalazi u optužnici? - zapitao je advokat.

Odbrana smatra da dvije strane u ovom procesu pred Sudom nisu iste i da je proces politički.

Balijagićev advokat Belma Balijagić DŽuho navodi da ostaje pri tvrdnji da je riječ o montiranom procesu, iz razloga što niko nikad nije odgovarao za takvo djelo, a Tužilaštvo ne posjeduje nijednog kredibilnog svjedoka.

- Sve su narkomani i narko-dileri i ljudi koji se dobro poznaju, oni su u prijateljskim odnosima. I Faruk i Ado su kolateralna šteta, jer je Ado 17 mjeseci u pritvoru, i to za apstraktno djelo - kaže ona.

Kao dokaz, odbrana je do sada iznijela i audio snimak o primanju mita, koji je Obavještajno-bezbjednosna agencija snimila 24 .avgusta 2015. godine. Na snimku se čuje razgovor inspektora kantonalnog MUP-a i narko-dilera Nebojše Glavaša.

Balijagići tvrde da iza čitavog procesa stoji glavna tužiteljka kantona Sarajevo Dalida Burzić, kadar SDA, koja im je, kažu, "napakovala" slučaj podsticanja na ubistvo, i za to koristila osuđenog narko-dilera Nebojšu Glavaša.