latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:48 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Promovisana studija "Život i djelo Rista Trifkovića"

Književna studija "Život i djelo Rista Trifkovića" autora Dušana Zurovca, koju je objavila Matična biblioteka Istočno Sarajevo, promovisana je danas u Narodnoj biblioteci u Istočnom Starom Gradu.
Promovisana studija "Život i djelo Rista Trifkovića" - Foto: SRNA
Promovisana studija "Život i djelo Rista Trifkovića"Foto: SRNA

Zurovac se u knjizi detaljno osvrće na život i književno djelo književnika koji je aktivno stvarao sve do početka rata u BiH, saopšteno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

- Književno djelo Rista Trifkovića veoma je obimno i raznoliko. Objavio je pet romana, petnaest zbirki pripovjedaka, dvije književno-esejističke knjige. On ima svoj originalni rukopis i način opservacije teme - rekao je Zurovac.

Knjigu prati i Trifkovićeva bibliografija, koju je uradila bibliotekarka Matične biblioteke Miljana Macan, a ona je priredila i prateću izložbu.

- Risto Trifković je pisao i objavljivao zbirke priča i romane, a svojim književnoteorijskim tekstovima pokrio je sve pisce sa prostora BiH koji su tada stvarali, tako da možemo reći da je radeći i kao urednik i kao književni kritičar na neki način oblikovao književnost BiH prije rata - istakla je Macan.

Pozdravljajući prisutne na promociji u Istočnom Starom Gradu, direktor Matične biblioteke Ljiljana Knežević podsjetila je da je legat Rista Trifkovića došao kao poklon njegove porodice, a čini ga njegova lična biblioteka sa 1.204 knjige, 60 časopisa, te preko 1.000 listova rukopisa, prepiske, isječaka iz novina, izvještaja, ljekarskih nalaza, dokumentata i dopisnica.

Izvor: SRNA