latinica  ћирилица
21/04/2017 |  17:30 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Zašto Igor Crnadak ne želi da dostavi podatke o troškovima putovanja? (VIDEO)

Ni 40 dana nije dovoljno Ministarstvu inostranih poslova da odgovori na naš zahtjev! A, tražili smo: Koliko je aktuelni ministar Igor Crnadak, u svom dvoipogodišnjem mandatu, potrošio na putovanja, i kakve koristi od toga imaju građani?
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

Uskraćivanjem odgovora RTRS-u, Ministarstvo spoljnih poslova prekršilo je Zakon o slobodi pristupa informacijama. Šta šef bh. diplomatije krije od građana?

Gdje je aktuelni šef bh. diplomatije Igor Crnadak bio, šta je radio, koliko potrošio? Pitali smo i ostali bez odgovora. Ostala je i Republika Srpska koja finansira zajedničke institucije, pa i ministarstvo kojim trenutno rukovodi Crnadak.

Da bi izbjegli procedure i zamku s elektronskim potpisom, na adresu Musala 2 u Sarajevu zahtjev smo dostavili 13.marta. Tražili smo podatke o svim službenim putovanjima ministra Crnatka, uključujući i fotokopije računa od avionske karte do hotelskog smještaja. Nakon skoro 40 dana ministra smo pitali zbog čega odgovor nismo dobili? 

"Ako ste poslali, dobićete", kratko je na naše pitanje odgovorio Crnadak.

Na konstataciju našeg novinara da su probijeni svi rokovi, da je zakonski rok 14 dana, a da smo mi čak ostavili i 30, a ni nakon toga nema odgovora, Crnadak kaže: "Pogledaću o čemu se tačno radi. Ne znam, zaista".

I te kako zna, tvrdi naš izvor blizak Ministarstvu inostranih poslova i samom Crnatku. Čak je bio i upozoren da rokovi ističu, ali Crnatkova je bila posljednja da se RTRS-u ne dostavljaju podaci o pojedinačnim putovanjima.

Naš izvor otkriva da je Crnadak u konstantnom slijetanju ili polijetanju, pa je tako samo u prošloj godini, od 120 dana – 96 proveo u inostranstvu. Osim redovnih evropskih destinacija, putovao je po SAD-u, Јužnoj Americi, Kubi, Kanadi, Iranu, Izraelu, Palestini, Azerjbedžanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i Maroku i Kuvajutu. 

"Imamo ministra koji često putuje, ne znamo zašto putuje. Nemamo nikakve izvještaje šta je uradio u korist ove zemlje na tim putovanjima, kakav je efekat koji će zemlja dobiti na kraju mandata", kaže Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove u PD PS BiH.

Da skine veo sa spoljne politike odlučio je i Dom naroda Paralamentarne skupštine BiH koji je formirao privremenu istražnu komisiju.

Parlamentarci su saglasni da je stanje u Diplomatsko-konzularnoj mreži veoma loše, a spoljno-politički status BiH nikad gori. Privremena istražna komisija imenovana je na prijedlog delegata HSS-a Marija Karamatića.

Karamatić insistira da Crnadak bude saslušan i da budu istraženi podaci o njegovim putovanjima i kakve koristi od toga ima BiH. 

"Јa sam zatražio pismeno gdje je to on išao, koliko je to novca koštalo građane, koji su efekti, jer osim što nam je kreditni rejting na nuli, BiH je u smeću. Ona je na bezviznom planu s 42 pala na 52. On mora odgovoriti ako misli ostati na toj poziciji", smatra Karamatić.

Pojavi li se, delegatima će morati da objasni na šta i u koje svrhe Ministarstvo godišnje potroši gotovo 60 miliona, a kreditni rejting BiH nikad gori i nikad manje stranih ulaganja.

Koliko je Igor Crnadak za dvije i po godine potrošio na službena putovanja, skupe hotele, ručkove, dnevnice, avionske karte, za javnost ostaje nepoznato!