latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:59 | Autor: RTRS

Počelo suđenje funkcionerima SDA

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva, danas je u Opštinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i potpredsjednicima ove stranke - Asimu Sarajliću i Mirsadu Kukiću.
Asim Sarajlić,Amir Zukić,Mirsad Kukić - Foto: klix.ba
Asim Sarajlić,Amir Zukić,Mirsad KukićFoto: klix.ba

Suđenje je počelo i za ostale optužene u predmetu "Bosna" - bivšem direktoru u "Elektroprivredi" Esedu DŽananoviću, Ramizu Karavdiću, Senadu i Nedžadu Traki, Safetu Bibiću i Seidu Fazlagiću, prenosi "Dnevni avaz".

Tužioci su čitali opužnicu sat vremena, a optužnica za nezakonito zapošljavanje u institucijama, prema kojoj su optuženi primali novac, sadrži 13 tačaka.

Optužnica ih tereti da su, kao politički uticajne osobe, nezakonito zapošljavali u Sarajevu, Tuzli, Banovićima, Bihaću i drugim gradovima, te za to uzimali naknadu od 16.000 do 19.000 KM.

Amir Zukić je rekao da je jezički shvatio optužnicu, ali da mu ništa drugo nije jasno, dok je Kukić rekao tužiocu da je "riječ o ročištu, a ne političkom mitingu".

Odbrane optuženih danas nisu iznosili uvodne riječi, najvivši da će to učiniti nakon što vide dokaze Tužilaštva.

Odbrane su danas imale prigovore na uvodno izlaganje Tužilaštva, ocijenivši da je Tužilaštvo danas interpretiralo završne, a ne uvodne riječi.

Senka Nožica, advokat Zukića, rekla je da će dokazati da on nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, te da od 96 svjedoka, koliko će biti saslušano u ovom predmetu, nijedan nije potvrdio da je Zukić tražio ili primio novac.

Izvor: Srna