latinica  ћирилица
16/06/2017 |  17:55 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

"Nastavnici u Petrovu da se vrate u učionice"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručio je danas nastavnicima Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Petrovu da se vrate u učionice i da nastave da rade svoj posao, te da nadoknade izgubljene časove.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

Malešević je nastavnike koji su u štrajku zbog situacije u vezi sa imenovanjem vršioca dužnosti direktora ove škole upozorio na današnjem sastanku u Banjaluci da im inače neće biti obračunata plata za ove dane koje ne rade sa djecom.

"Da bi im plata bila obračunata, moraju imati čovjeka koji im je potpisuje, a to je vršilac dužnosti direktora, koji je zvanično tamo postavljen", rekao je Malešević Srni.

On je istakao da nastavnici samo prave dodatne probleme, koji nikome nisu potrebni.

"Kada se raspiše novi konkurs, biće provedena procedura, prilikom koje će školski odbor dostaviti resornom ministarstvu spisak onih koji su konkurisali sa kompletnom dokumentacijom, a Vlada će imenovati direktora škole", rekao je Malešević.

On je napomenuo da ni tada ne mora biti uvaženo ni mišljenje kolektiva, ni školskog odbora, nego u tom momentu Vlada odlučuje.

Malešević je ocijenio da su čudne tvrdnje da se u sve umiješala politika.

"Ako je predsjednik školskog odbora predsjednik opštinskog odbora određene stranke u Petrovu, a bivši direktor značajan član određene partije, onda to govori da je umiješana politika sa lokala", smatra Malešević.

On ne vidi razlog za štrajk radnika, jer, kaže, svojom odlukom nije ugrozio njihova prava, dodavši da ima informaciju da roditelji šalju djecu u školu, a da ih nastavnici vraćaju.

Malešević je podsjetio da je školski odbor trebalo da tri mjeseca prije isteka mandata bivšeg direktora raspiše konkurs, što oni nisu učinili.

"Oni su se obratili ministartsvu tek u aprilu, tražeći za bivšeg direktora da dobije status vršioca dužnosti", rekao je Malešević.

Nakon provjere, dodao je on, ustanovljeno je da mu je to drugi mandat, a po starom zakonu, direktori ne mogu da na toj poziciji budu tri mandata.

Malešević smatra da je s tim namjerno odugovlačeno kako bi se našao način da, stupanjem na snagu novog zakona, po kojem direktor više nema tih ograničenja, bivši direktor dobije još jedan mandat.

"Međutim, na njega se odnosi stari zakon, po kojem on nije mogao da bude ni vršilac dužnosti i nismo dali saglasnost, a školski odbor je odmah trebalo da dostavi novi prijedlog", kaže Malešević.

Prema njegovim riječima, školski odbor je prijedlog dostavio tek u maju, predlažući svog kolegu iz škole.

"Po zakonu, ja to ne moram da prihvatim, a pošto oni nisu ispoštovali rok, imam pravo da imenujem vršioca dužnosti do obavljanja konkursne procedure, najduže šest mjeseci", rekao je Malešević te ponovio da je sve urađeno po zakonu.

Nastavnici su 6. juna uputili zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske za povlačenje rješenja o imenovanju Davorina Adamovića za vršioca dužnosti direktora, tvrdeći da nije doneseno u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju, kao i akt o odbijanju saglasnosti za imenovanje kandidata Školskog odbora Vedrane Brkić, koja ima saglasnost i podršku ovog kolektiva.

Nastavnici u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Petrovu stupili su jutros u generalni štrajk.

Osnovnu školu "Vuk Karadžić" pohađa 200 učenika.

Izvor: Srna