latinica  ћирилица
23/06/2017 |  10:30 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Ranjeni džihadisti se liječe u Federaciji BiH

Politikolog religije Velizar Antić izjavio je povodom informacije da se ranjeni džihadisti i povratnici sa sirijskog ratišta u većini slučajeva nesmetano liječe u zdravstvenim ustanovama Federacije BiH, da oni to ne bi mogli da rade da nemaju političku zaleđinu.

"Svakome se mora pružiti medicinska pomoć, ali je u slučaju povratnika sa stranih ratišta ključno pitanje kako su oni ranjeni mogli da pređu toliki put i nesmetano se vrate u BiH gde im je pružena pomoć", rekao je Antić za "Blic".

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da je odnos bezbjednosnih agencija BiH prema ranjenicima i povratnicima sa stranih ratišta krajnje neozbiljan i destruktivan zbog čega je, prema njegovim riječima, gotovo postala praksa da se takve osobe po zbrinjavanju i liječenju u nekim od federalnih zdravstvenih ustanova bezbrižno vraćaju na ratišta.

On je naveo da je posebno interesantno kako te osobe ranjene uspiju da pređu tolike granice.

Prema njegovim riječima, Agencija za istrage i zaštitu i Obavještajno-bezbjednosna agencija pregledale su bolničke evidencije o dolasku ranjenika i niko nije preduzeo nikakvu mjeru iako je postojala informacija da se upravo tada na liječenju nalazilo desetak boraca sa sirijskog ratišta.

Izvori bliski bezbjednosnim agencijama u BiH navode da je do sada oko 40 ranjenika sa sirijskog ratišta liječeno u bolnicama u Sarajevu, Fojnici, Zenici i Travniku.

Izvor: SRNA