latinica  ћирилица
23/10/2017 |  18:54 ⇒ 24/10/2017 | 08:20 | Autor: RTRS

Hoće li biti većine za zakone koji stignu iz Savjeta ministara? (VIDEO)

Poslanici i delagati bh. Parlamenta sutra će na posebnoj zajedničkoj sjednici tražiti od Savjeta ministara odgovore na 25 pitanja.
Nefunkcionisanje vlasti na BiH nivou - Foto: RTRS
Nefunkcionisanje vlasti na BiH nivouFoto: RTRS

Međutim, odgovor na ono o funkcionisanju, odnosno nefunkcionisanju parlamentarne većine, izgleda, svi već znaju.

Osipanje većine nastavljeno je i izlaskom Đorđa Krčmara iz SDS-a.

Nekad postoji, nekad ne – ali konstantne parlamentarne većine na bh. nivou, svima je već jasno, nema.

- Teško je i očekivati, posmatrajući kako stvari idu, da će je i biti. Ali će ona sigurno biti na nekim pitanjima, na nekim nažalost ne, kaže Bariša Čolak, Dom naroda PS BiH HDZ.

Promjenljivost većine ne računa se više od sjednice do sjednice, već od tačke do tačke dnevnog reda, a sve češće su i kalukulacije da li je, od ukupno 42, riječ o jednom ili dva glasa prevage.

- Formalno posmatrano, kada saberete političke stranke koje participiraju u vlasti postoji parlamentarna većina od 22 zastupnika, navodi Šefik DŽaferović iz SDA.

Formalno je jedno, suštinski drugo – pokazuje to i primjer SBB-a koji se, iako u vlasti, često ponaša kao opozicija. A i smatraju da je pitanje većine za one čiji se kapacitet osipa.

- SDA je ušla u parlamentarnu većinu sa 10 poslanika. Definitivno su izgubili tri. Formirana je nova stranka Nezavisni blok, a na dva se ne mogu osloniti kad je glasanje u pitanju. Evo sada se ista stvar dešava sa SDS-om, oni su u parlamentarnu većinu ušli s jednim kapacitetom, sad imaju drugi, naglasio je SBB-ov Damir Arnaut.

- Tačno je da je Đorđo Krčmar napustio SDS, odnosno Savez za promjene.  Kako će djelovati- to pitajte njega. A što se tiče same parlamentarne većine, ona će biti zavisno od toga šta će biti predmet rasprave u Parlamentarnoj skupštini, navodi SDS-ov Borislav Bojić.

Krčmar, koji nastavlja djelovanje kao nezavisni poslanik, ističe da je poznato kako već nekoliko mjeseci u Predstavničkom domu većine nema.

- Glasanje je od sjednice do sjednice,, izglasavaju se odluke, zakoni i tako dalje, vezano za interese stranaka i faktički neke stabilne većine nema, kaže Krčmar.

Da parlamentarne većine definitvno nema ističu u opozicionom SNSD-u. Dodaju da je Denis Zvizdić rekorder koji je u kratkom vremenu uspio da izgubi i koalicioni kapacitet i parlamentarnu većinu, da nema podrške za set reformskih zakona i da bi trebalo da prizna poraz propale koalicije na bh .nivou.

- Savjet ministara nema većinu u Predstavničkom domu, niti u Domu naroda i iz tog razloga bi bilo potpuno politički korektno, rekao bih i moralno, da Zvizdić ponudi svoj mandat Predsjedništvu, odnosno da Predstavnički dom razriješi predsjedavajućeg Savjeta ministara i njegov kabinet. Јedino u čemu je uspješan jeste u činjenici da dobro vrši ulogu maskote propale vlasti na nivou zajedničkih institucija, kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Košarac ponavlja da SNSD nije zainteresovan da vrši vlast na nivou zajedničkih institucija, ali isto tako ne želi nikome da toleriše donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku.