latinica  ћирилица
02/12/2017 |  08:17 | Autor: RTRS

Plenković dolazi u Mostar da podrži i "smiri" Hrvate

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će sljedeće nedjelje doći u Mostar kako bi uputio "poruke smirivanja" Hrvatima u BiH, javila je Hina.
Plenković-Čović (Foto: HINA) -
Plenković-Čović (Foto: HINA)

Kako se navodi, riječ je o Hrvatima u BiH koji su zabrinuti zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim liderima.

- Dogovorili smo da početkom naredne nedjelje dođemo u Mostar, sastanemo se s vođstvom Hrvata i borcima, i uputimo poruke smirivanja i snažne podrške Republike Hrvatske - rekao je Plenković na konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

On je ponovio da je nezadovoljan dijelovima presude koji se, kako tvrdi, "odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje govore o ulozi tadašnjeg hrvatskog vrha".

Čović je istakao da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se ovih dana događalo u Hagu.

- Želimo da stanemo iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabrimo te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH - rekao je Čović.

On je dodao da će vođstvo Hrvata u BiH "znati odgovoriti političkim sredstvima na ta iskušenja", te tražiti rješenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda.

- Pozivam naše partnere i Bošnjake i Srbe da zajedno odradimo te procese kako bi što prije normalizovali odnose u BiH. Naročito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda i politika jer se ova presuda prvenstveno odnosila na to vrijeme 1993. između Hrvata i Bošnjaka - rekao je Čović.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostepene presude šestorici bivših političkih i vojnih lidera Herceg-Bosne kao učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je učestvovalo i tadašnje hrvatsko vođstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Izvor: Tanjug